Török Árpád címzetes igazgató nevét viseli az új díszterem a Vízműben

2019. szeptember 27. 07:10 | Sipos Gábor

Megújult a Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium első emeleti díszterme. A közel 100 éves iskolaépület patinás helyisége új fényben tündököl, az átadó egyben névadó ünnepség is volt. Az egykori igazgatóra emlékeztek a ceremónián megjelentek.

Az új díszterem átadásán és névadásán az iskolában 20 évig igazgatóként dolgozó Török Árpádra emlékeztek, akiről mint pedagógusról és mint emberről is csak jót tudtak elmesélni. A rendezvényen egy emléktáblát is átadtak a címzetes igazgató képmásával, a nevét viselő terem bejárata mellett.

A jelenlegi igazgató, Schnider György 2009-ben került az iskolába, majd egy éve elteltével Török Árpád maga mellé választotta helyettesnek.

- Hat évig voltam helyettese. Segítőkész volt, amit tőle tanultam, azt a mai napig is hasznosítom. Azon vagyok, hogy a Vízmű felemelkedését továbbvigyem – emelte ki az intézmény vezetője.

A mostani díszterem 30 éve volt színielőadások helyszíne és tornaterem is. A helyiségben kiállításokat szerveztek egy időben, de rendeztek itt koncerteket és diszkót is. Most új köntösben fogadja majd a diákrendezvényeket. Mucsi Balázstól megtudtuk, hogy kizárólag saját forrásból készült el a terem.

- A szakképzési centrum év végi maradványát úgy gondoltuk, hogy mindenféleképpen erre a területre kell összpontosítanunk. Amikor arról volt szó, hogy 8-10 millió forint szükségeltetik a terem felújítására, ez nem is volt kérdés – emelte ki a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Török Árpád, egykori iskolaigazgató középiskolás tanulmányait a Vízműben kezdte, majd Moszkvában folytatta. Nagy álmát, a tanári pályát 1979-ben ezek között a falak között kezdte, majd 1996-tól már mint igazgató végezte munkáját. 

 

 

A terem névadója tragikus hirtelenséggel ez év tavaszán hunyt el. Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy a nevére kiállított Békéscsaba Kiváló Pedagógusa címet sajnos már csak posztumusz adhatták át.

- Török Árpád igazgató úrra nagyon jó szívvel emlékezem. Kölcsönösen segítettünk egymásnak, amikor valamire szükség volt. Akár az iskolának vagy az önkormányzatnak volt kérése, ezt mindig együttesen megoldottuk – hangsúlyozta Békéscsaba polgármestere.

- A névadás azt hiszem a lehető legjobb, így az egykori igazgató úrra emlékezhetnek a diákok, amikor belépnek ebbe a terembe. Sok szép esemény helyszíne lehet majd a díszterem - jegyezte meg Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő.

A nemzeti színű szalag átvágása után tekinthetett be a közönség a felújított díszterembe, amely a megjelentek egybehangzó véleménye szerint méltó megemlékezés Török Árpád címzetes igazgató úr emléke előtt.

FEL