Többen töltik az ünnepi hétvégét szálláshelyeken, mint tavaly

2023. december 20. 16:57 | behir.hu

A karácsonyi időszak alatt is évről évre növekszik az utazókedv. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az ünnepi hosszú hétvégét idén – tavalyhoz képest - 10 %-kal több, közel 110 ezer turista tölti majd Magyarországon. Míg a külföldiek körében Budapest a legvonzóbb, addig a magyarok jellemzően vidéken pihennek, és a Balaton után a fürdőhelyek a legkedveltebb úti céljaik.

Az adatok alapján az országhatárokon túlról 63 ezer turista választotta hazánkat, azon belül is Budapestet, ahol közel 70 %-uk kapcsolódna ki. A fővárosban szállást regisztrált külföldiek jelentős része Spanyolországból, Olaszországból, Németországból és az Egyesült Királyságból indul útnak, de Görögországból is szép számmal érkezett foglalás. Hazánk vidéki tájait pedig elsősorban az Ausztriából, Csehországból és Németországból érkezők fedeznék fel.

A vidéki települések iránt is hatalmas az érdeklődés, hiszen a téli szezonban jellemzően a fürdődesztinációkban magasabb a szálláshelyek forgalma. Az ünnepek alatt a leglátogatottabb turisztikai térségek között szerepel a Balaton, Bük-Sárvár és Budapest környéke, a kedvenc települések dobogósai pedig Hévíz, Bük és Sárvár lettek.

A hazai vendégek többsége vidéken pihen a legszívesebben ebben az időszakban. Számukra a Balaton, a Mátra-Bükk, valamint a Debrecen és környéke térség a leghívogatóbb. A fürdővárosaink növekvő népszerűsége az ő körükben is töretlen. A karácsonyi előfoglalások toplistáját idén Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros vezeti.

A szálláshelyek közül a legkeresettebbek ilyenkor a 4 és 5 csillagos hotelek, ahová a foglalások 68%-a érkezett. A magyar vendégek idén a tavalyinál is nagyobb arányban választottak az ünnepekre felsőkategóriás szállodai tartózkodást: háromból két belföldi foglalás ezekbe a hotelekbe szól az NTAK adatai szerint.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

További programok »

FEL