Több százan fújták a magukét Békésen

2024. május 24. 16:41 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békés Vármegyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége 13. alkalommal rendezte meg a Hagyományőrző Népdalkörök, valamint a Szólóénekesek Régiós Dalos Versenyét. A Békés Városi Kulturális Központban megtartott, mintegy 500 nevező részvételével zajló megmérettetésre a vármegye szólóénekesein és dalkörein kívül Debrecenből és Szegedről is érkeztek versenyzők.

A rendezvény megnyitóján Békés polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke khangsúlyozta, hogy 13 éve minden évben megrendezik a hagyományőrző népdalkörök és szólóénekesek régiós versenyét, többek között azzal a céllal, hogy erősítsék a nyugdíjasok közösségét. Szrenka Pálné kitért az utóbbi jelentőségére. 

 

Kép: Behir.hu_A fotón Szrenka Pálné

 

– Nagyon fontos számunkra, hogy a nyugdíjasaink tartalmas aktív életet éljenek, közösségben legyenek. Úgy gondolom ezért rendkívül jó közeg a dalkör, ahol nemcsak énekelni tudnak, hanem együtt lenni, beszélgetni, készülni az eseményekre. Az éneklésen még nagyon sok mindent csinálunk. Erre a versenyre február vége március eleje óta készülünk – mondta Szrenka Pálné.  

 

Kép: Behir.hu

 

Az elnök hangsúlyozta, hogy a mintegy ötszáz résztvevő tudása legjavát adja elő a színpadon. A produkciókat háromtagú szakmai zsűri értékelte a nap folyamán. Az idei versenyen néhányan a könnyűzenei műfajban, míg mások a határőrdal éneklésében mérettették meg magukat. 

Hortobágyi Zoltán, a Határőr Nyugdíjasok Orosházi Egyesületének elnöke elmondta, hogy összesen 150-en vannak a szervezetben, a pénteki napon 10-en léptek fel.  Mint mondta, több határőr-és katonadallal is készültek a versenyre. 

A fellépőket arany, ezüst és bronz minősítéssel ismerte el a zsűri. A régiós versenyről továbbjutók július 6-án az országos dalköri fesztiválon, valamint augusztus 29-én a senior dalkorök országos fesztiválján versenyezhetnek majd.

 

Kép: Behir.hu

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL