Több sört állíthatnak elő a kisüzemi sörfőzdék

2017. január 3. 09:05 | Laczkó Viktória

A teljes magyarországi söreladás körülbelül 2,5 százalékát teszik ki a kisüzemi sörfőzdében előállított termékek, de Bukovinszky Béla szerint egyre nagyobb a kereslet a különlegesebb, magasabb minőségű termékek iránt. A Szent András Sörfőzde tulajdonosa hozzátette: idén a tervek szerint megemelik a kisüzemben termelhető maximumot, ezzel bevezetik az uniós normát hazánkban is.

„Sörforradalmi helyzet van Magyarországon” Bukovinszky Béla szerint. A tulajdonos elmondta a sörpiacot itthon jelenleg 95 százalékban négy multinacionális cég fedi le, a maradék öt százalékon osztozik az import, és a 20-30 kereskedelmi mennyiségben termelő kisüzemi sörfőzde.

A kisüzemi sörfőzde a nagyüzemitől az előállított sör mennyiségében tér el. 2016-ban még 800.000 liter alatt termelt mennyiségnél kisüzemi sörfőzdéről, e felett pedig nagyüzemiről beszélünk, azonban 2017. január elsejétől kétmillió liter sört is előállíthatnak a manufaktúrák - tette hozzá a tulajdonos. Ezzel a lépéssel elgördült az akadály a fejlődés útjából.

- Mi is dinamikusan fejlődünk. Igazából lépésről-lépésre érdemes fejleszteni. Nekünk elsősorban az az érdekes, hogy a környéken legyünk otthon, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyében, Budapesten, de az mondjuk nekünk annyira nem fáj, hogy Szombathelyen, vagy Veszprémben nem kapható szentandrási sör. Nekünk fontos, hogy itthon legyünk - fogalmazott a tulajdonos.  

Hévízi Róbert a békésszentandrási képviselő-testület Művelődési, Sport és Környezetvédelmi bizottságának elnöke elmondta lényegesen megnőtt a turizmus a nagyközségben azt követően, hogy 2010-ben elnyerte az év sörfőzdéje címet az üzem.

 - Az utóbbi időben bármerre járunk a szentandrási sör, kézműves sörök szóba kerülnek és mi erre büszkék vagyunk. Mivel egyre nagyobb a forgalma, ezért az iparűzési adó mértéke is nagyobb, tehát ez ilyen szempontból az önkormányzatnak fontos, más szempontból pedig a turisztikai jelentősége is óriási, hisz nagyon sokan kitérőt tesznek, hogyha erre járnak, és szentandrási söröket eljöjjenek megkóstolják, illetve vigyenek maguknak.

A Szent András Sörfőzde 2016-ban 600-650 ezer liter sört gyártott, a bevételt pedig minden évben megduplázták; 2015-öt 255 millió forinttal zárták.

 

 

FEL