Több mint 200 könyvtári program

2016. október 3. 13:50 | Fekete Kata

Békés megye 41 településén, 51 intézményben összesen 226 programot szerveznek az Országos Könyvtári Napok keretében - hangzott el a megyei programokat beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Békéscsabán.

 

A könyvtárba járóknak érdemes kihasználni az október 3-9 közötti időszakot, ugyanis ezen a héten kedvezményesen lehet beiratkozni a legtöbb intézménybe, de az időben vissza nem vitt könyvek után sem számítanak fel késedelmi pótlékot. Ezen kívül szeretnék a kevésbé ismert könyvtári szolgáltatásokat ismertetni, mint például azt, hogy részt vesznek a népszámlálásban, illetve most már lehetőség nyílik a könyvtárban is e-könyvek kölcsönzésére, igaz, ezek egyelőre többnyire idegen nyelvűek.

A legsármosabb könyvtárost keresik

A következő napokban mindenképpen érdeme átböngészni a könyvtárak kínálatát is, ugyanis vasárnapig számos kiállításmegnyitó, író-olvasó találkozó, gyerekprogram, ökológiai projekt, kézművesfoglalkozás zajlik majd olyan meglepetések mellett, mint a Könyvtári legek sorozat. Itt nemcsak a legfiatalabb és legidősebb olvasókat keresik ki az adatbázisból, hanem arra is fény derül, melyek a legtöbbször kölcsönzött könyvek. Sőt, idén a legsármosabb férfi könyvtárosoknak is versenyt hirdetnek, amelyre önkéntes a jelentkezés. Békéscsabán a legidősebb olvasó 93 éves, a legaktívabb pedig 750 dokumentumot kölcsönzött egy év alatt.

 

Békéscsabán lesz Böjte Csaba és Háy János

Rakonczás Szilvia a Békés Megyei Könyvtár vezetője és Lukoviczki Anna igazgatóhelyettes a békéscsabai programokra is kitért. A közönség figyelmébe ajánlotta a hónap végéig látogatható Holó Hóbel László helyi festőművész kiállítása. Kedden Endrei Judit egykori televíziós műsorvezetővel, szerdán Háy János íróval, csütörtökön Fekete Pál, Békéscsaba díszpolgára meséli el a személyes élményeit 1956-ról, szombaton Vakulya Róbert fantasy-szerzővel, vasárnap pedig Böjte Csaba atyával találkozhatnak az érdeklődők. Pénteken Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tart előadást, vasárnap délelőtt a kondorosi könyvtárba szerveznek kirándulást, délután pedig a könyvtár saját fejlesztésű játékait lehet kipróbálni.

 

Gyulán Kosztolányi-est

Gyulán szintén mozgalmas lesz a program. Dézsi János igazgató elmondta, hogy szerdán Puskel Péter és Puskel Emese újságírók, kutatók beszélnek az 1849. október 6-i eseményekről egy rendhagyó történelemóra keretében, pénteken pedig Kosztolányi Dezső halálának 80. évfordulója alkalmából Az ismeretlen Kosztolányi címmel minikonferenciát szerveznek. Kedden hirdetik ki A nagy olvasási kihívás nyerteseit. A korábban meghirdetett akció során 25 könyvet kellett elolvasni. A feladatot mintegy harmincan teljesítették sikeresen, és ami nagy szó, hogy köztük öten 14 év alattiak. A program a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója szerint azért is siker, hiszen a felnőttek is keveset olvasnak és a diákokat sem könnyű rábírni arra, hogy a kötelező olvasámányokon túl is könyvet vegyenek a kezükbe.

 

Orosházán kiderül, hogy álljon talpra, aki elvált

Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárban kedden Dinnyés István tart előadást, csütörtökön Petrus Márta szerző mutatja be a Talpraállás művészete című könyvét, amelyben azt mutatja be, hogyan lehet válás után  teljes értékű életet élni. Szombaton, ha az idő is engedi, Gádorosra, Justh Zsigmond halálának 122. évfordulója alkalmából a sírhoz tekernek el. - mondta el Buzai Csaba igazgató. Az olvasóknak pedig lehetőségük nyílik megmenteni egy olyan könyvet a kiselejtezéstől, amelyet több mint tíz éve senki nem vett le a polcról.

 

Mezőkovácsházán mesevetélkedő és nyugdíjas program

Mezőkovácsháza azon kevés kis könyvtár közé tartozik, amely minősített intézmény. A 13 kistelepülést ellátó könyvtár igazgatója elmondta, hogy általános iskolásoknak szerveznek mese-vetélkedőket, a nyugdíjasklubok tagjait pedig kulturális sétára hívják, amelyen a helyi értékeket ismertetik meg velük, Vörösmarty-estet is rendeznek, csütörtökön pedig író-olvasó találkozót tartanak Lakatos Leventével.

FEL