Több mint 120 meglepetéskoncert: Békéscsabán pénteken este már zenéltek

2020. április 24. 20:35 | behir

Figyeljen, mert lehet, hogy pont az Ön ablaka alatt csendülnek fel a klasszikus zene dallamai az elkövetkezendő hetekben. Április 22-től ugyanis 11 megyében, több mint 120 meglepetés koncerttel ajándékozza meg a Filharmónia Magyarország a zeneszeretőket, hozza közel a zenét az otthonokhoz, és online is naponta frissülő zenei érdekességekkel készül. Pénteken este kollégánk éppen futni készült a fiával Békéscsabán, amikor az ablakuk alatt megszólalt a zene.

– Épp a futócsukánkat húztuk fel a fiammal, amikor meghallottuk, hogy pammm-pa-pa-pa-pammm... Először azt hittem, a mobilja szólalt meg, ő meg azt, hogy az enyém. Kinéztünk a Pásztor utcai konyhaablakunkon és egy kisebb rezes bandát láttunk a szánkódombon. Uccu neki a vásárra! A futást fújhattuk. A Tisza Kvintet péntek késő délutáni roadshow-ja, úgy 18.45 körül érkezett meg a Lencsési-lakótelepi, volt József Attila iskola mögötti szánkódombhoz. A jó negyedórás grosszó alatt többen nézték a muzsikusokat. A csudálatos hangok hallatán elcsendesedtek a hangosak, elbújtak a szájmaszkok, és még egy kosárlabda is megállt vagy másfél másodpercre a palánk előtt a levegőben. A szánkódombon többek között reneszánsz és barokk táncokat, Bach prelúdium és fúgát hallhattunk – számolt be kollégánk, Such Tamás.

Galéria

Még közelebb hozták a zenét

Mint azt a Filharmónia Magyarországtól megtudtuk, az aktuális járványhelyzet miatt, március 11-től bizonytalan ideig nekik is el kellett halasztaniuk a koncertjeiket, de ezekben a rendkívüli napokban is közel szerették volna hozni az élmény a közönséghez, élőben és digitálisan is.

Amennyiben bárki felkeresi a Filharmónia facebook oldalát és weboldalát, napról napra újabb érdekességek várják. Az új programsorozat keretén belül feledhetetlen koncertekről osztanak meg videókat, és hangfelvételeket. Mivel évente közel 300 000 gyermeknek tartanak hangversenyeket iskolákban, hangversenytermekben, hetente 1 gyerekkoncertet online felületeikre is feltesznek, amit az énektanárok akár a digitális oktatásban is használhatnak. Izgalmas pillanatokra emlékeznek a Filharmónia történetéből, továbbá hangszerbemutatóval, zenei ajánlóval, valamint kvíz feladványokkal is szórakoztatják az érdeklődőket!

Emellett a szerencséseknek az élő zene élményéből is jut egy morzsányi egy új program keretében. A Kultúráért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére, tavaly október 1-jén, a zene világnapján indult útjára a Térzene program, melynek célja, hogy minél több emberhez elérjen a klasszikus zene varázsa. Az eredeti tervek szerint parkokban, zenei pavilonokban szólalt volna meg a muzsika. A most útjára induló meglepetés mini koncertek a Térzene átgondolt, a vírushelyzetre koreografált verziója.

 

Hallgassa otthonából a klasszikusokat!

Koncert a kényelmes kanapéról, a balkonról akár egy pohár borral a kézben? Esetleg ebéd közben? Akár mezítláb? A program lényege eljuttatni az emberekhez a klasszikusokat szórakoztatásképp úgy, hogy senkinek se kelljen kimozdulnia az otthonából. Olyan köztereken csendülnek fel dallamok, melynek környezetéből jól látható és hallható lesz a produkció. Az emberek az ablakokból, erkélyekről, lakásokból, balkonokról, házak kertjeiből lehetnek részesei a zenei élménynek – pénteken este Békéscsabán, a Lencsésin élők örülhettek a kezdeményezésnek.

Az elkövetkezendő hetekben több mint 120 meglepetés koncertet hallhatnak 11 megyében a Filharmónia Magyarország szervezésében. Hallgassa otthonából a klasszikusokat ön is online, vagy ha olyan szerencsés, mint a kollégánk, akkor élőben is.

További programok »

FEL