Tízéves árakon dolgoznak az ortopédcipő-készítők, sztrájkolnak

2020. augusztus 19. 06:04 | behir

A héten még csak munkalassító sztrájkot tartanak az ortopédcipő-készítők, viszont ha nem emelnek a 10 éve megállapított hatósági árakon, akkor jöhet a teljes munkabeszüntetés is akár.

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége sztrájkba hívta a magyar ortopédcipő-gyártással foglalkozó vállalkozásokat erre a hétre.

A szövetség közleménye szerint a munkalassító sztrájk célja, hogy felhívja a figyelmet a szakma létét és az ellátás biztonságát fenyegető mértékű alulfinanszírozottságra. Azt is hozzátették, a gyártók nem látják biztosítottnak a szabályos működéshez szükséges forrásokat, mert 10 évvel ezelőtt megállapított "hatósági árakon" kénytelenek dolgozni, mely már nem fedezi 2020-ban a termékek árait.

A szövetség azt írta, hogy direkt erre a rövid hétre időzítették az első, figyelemfelhívó tiltakozást, mert így éri a legkevesebb hátrány a betegeiket, ugyanakkor amennyiben nem tapasztal a szakma érdemi előrelépést a finanszírozásban, ez esetben az ősz folyamán várhatóan több hétig tartó, vagy szükség esetén teljes munkabeszüntetéssel járó általános sztrájkot hirdetnek.

Már tavaly októberben is arra hívták fel a figyelmet az ortopédcipő-készítők, hogy több ezer fő munkája, több mint 100 hazai kis- és középvállalkozás léte és évi 132 ezer beteg ellátása került kritikus helyzetbe Magyarországon, miután egyre nehezebb körülmények között dolgoznak.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő akkor arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy folynak az egyeztetések a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerének felülvizsgálatával kapcsolatban.

 

Forrás: hvg.hu

Itthon

Ismét jelentősen lehűl az idő a jövő héten

Ismét jelentősen, egy nap alatt mintegy 10 fokos lehűlés várható a jövő héten. A hét nagy részén borús, esős idő lesz jellemző, nem csak eső, néhol havazás is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
18:14
FEL