Tízéves a szabad pálinkafőzés

2020. október 3. 13:29 | Vincze Attila

Tíz éve lehet szabadon pálinkát főzni Magyarországon, a lehetőség népszerűsége azóta is töretlen. 2015 óta mintegy ezer magán lepárló berendezést vett nyilvántartásba a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés megyében, azonban az adók miatt sokan mégis inkább illegálisan állítják elő otthon a párlatot. Egy új uniós irányelv alapján viszont hamarosan adómentes lehet a házi pálinkafőzés.

Jákób István békéscsabai pálinkamester még 2019-ben nyert aranyérmet almapárlatával a Békés Megyei Házipálinka-versenyen. Ő a törvényi előírásokat betartva kifejezetten csak hobbiból készít magának párlatokat a saját főzőberendezésével. A pálinkamester kiemelte, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség érdekli, számára a pálinkafőzés egyfajta önkifejezést jelent.

- A pálinkakészítés folyamata alkotás számomra: olyan, mint amikor egy szakács gyönyörű ételt, egy cukrász szép dísztortát készít, ahogy az is alkotás, ahogy a gyümölcsből pálinka lesz – fejtette ki a pálinkamester.

 

Kis pálinka, nagy felelősség

A Gyulai Pálinka Manufaktúra évek óta foglalkozik bérfőzéssel is. Itt nagy mennyiségben állítják elő a különböző gyümölcsfajtákból készült párlatokat, ám a minőségre ők is nagyon odafigyelnek. Fabulya Attila, a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházának vezetője elmondta, hogy az utóbbi évek pálinkaforradalma után sokan rájöttek, hogy mégis inkább náluk főzetik ki a gyümölcsükből a párlatukat.

– Megjelentek a boltokban, a multiláncok polcain azok a harminc, ötven, hatvan literes lepárló berendezések,  amelyeket az emberek otthon kezdtek el barkácsolni, de szerintem hamar rájöttek, hogy azért ez egy nagyon nehéz és felelősségteljes dolog: az ember csak hosszú idő alatt tud minimális mennyiségű pálinkát elkészíteni – jegyezte meg az okleveles pálinkabíráló.

 

Tavaly több mint tízezer párlatadójegyet kértek a Békés megyeiek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint is komoly igény mutatkozik itthon a házi pálinkára. A NAV Békés megyében mintegy ezer darab lepárló berendezést regisztrált 2015 óta, és tavaly a bejelentett magánfőzők már több mint tízezer párlatadójegyet kértek. Valószínűleg ez csak a jéghegy csúcsa, mivel sokan inkább illegálisan főzik otthon a pálinkát. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a jövedéki törvény a bejelentett magánfőzőket adófizetésre kötelezi.

– Magánfőzők esetében 86 liter párlat állítható elő kedvezményesen, párlatadójegy ellenében – ez 700 forint, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól lehet beszerezni. Első alkalommal legalább öt darab ilyen párlatadójegyet kell vásárolni. Nagyon fontos, hogy csak az vásárolhat ilyen párlatadójegyet, aki regisztrált, bejelentett főző az önkormányzatnál – fogalmazott Jegyinák Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Egy új, uniós irányelv szerint 2022-től a párlatfőzés háztartásonként évente ötven liter gyümölcsszeszig adómentes lehet és a mentesség mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra érvényes. A Pénzügyminisztérium egyelőre azt vizsgálja, hogy lehetséges-e akár már jövő évben alkalmazni az adómentes pálinkafőzés szabályait.

További programok »

FEL