Tippek, mi alapján válasszunk tábort

A Felelős Szülők Iskolája összegyűjtött 10+1 szempontot, ami alapján tábort választhat a szülő.

1. Akkor menjen a gyerek táborba, ha Ő is szeretne, egyetért azzal a tematikával, amit kinéztünk számára.
A családi kupaktanácsok feladata, hogy együtt megbeszéljék és megtervezzék a nyarat. Sok szülő elvéti azt a hibát, hogy tényként közli a terveket a gyerekkel, pedig ennél sokkal célra törőbb egy jó hangulatú családi pizza parti keretében átbeszélni a lehetőségeket, kéréseket, érveket és ellenérveket. Talán meglepő, de a gyerek önértékelését, kifejezőképességét és érzelmi intelligenciáját is építi, ha a család teljes értékű tagjaként elmondhatja saját érzéseit. Fogadjuk el érzéseit, hallgassuk meg. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Ő döntsön, csupán annyit, hogy vegyük figyelembe a kéréseit, ha lehet, akkor ne olyan rokonnál tervezzünk hosszú tartózkodást, akit nem szeret, vagy ne válasszunk úszótábort, ha nem érzi magát biztonságban, a vízben és külön kéri, hogy velünk tanuljon meg úszni. A „csakazértis” szülői akarat itt visszaüthet.

2. Mire jó a tábor? Mit segít a változatosság?

Akár ott alvós, akár bejárós – napközis tábor, a gyermek megtapasztalja milyen az önállóság. Mama, papa nélkül kell megoldani a dolgokat, eligazodni új közösségben, új kapcsolatokat kötni. Lehetősége lesz új dolgokkal megismerkedni, inspirálódni, új hobbira, esetleg életre szóló érdeklődést megalapozni. Meghatározó a táborvezető és a többi tanár személye, a napirend, a társak és a tematika is.  Érdemes olyan táborral kezdeni, aminek a vezetőjét ismerjük, akár saját tanárunk, edzőnk. A változatosság fontos, de ez nem azt jelenti, hogy a gyereknek az egész nyarat táborban kellene töltenie a családjától távol. A nyári programok megtervezésénél vegyük figyelembe az állandóság és változatosság megfelelő egyensúlyát.

3. Biztonság és bizalom

Hogy kiben bízunk, mint szülők és a gyerekünk kiben bízik, azt saját magunknak kell eldönteni. Amennyiben a gyerek azt látja, hogy nekünk békén van a döntésünkkel a választott tábort, tanárt illetően, Ő is elfogadó lesz. Nyilván vannak objektív szempontok – ár-érték arány, biztonsági paraméterek, minőségi szempontok -, ami alapján tábort és nyári programot választunk, de legfontosabb a biztonság – derül ki egy 2016 elején végzett kutatásból. a kutatást végző Eruditio Zrt.  Mecsekben lévő Hello Tábor és Erdei Iskola üzemeltetője elmondta: A kérdőívet kitöltő tanárok szerint a tábor kiválasztásának fő szempontjai sorrendben; biztonság, ár, étkezés.  A legkevésbé a tábor mérete vagy a lakhelytől való távolsága számít fontos szempontnak a táborok kiválasztásánál. Mindegyik tábor típus esetében egyértelműen a 3000-5000Ft/nap lehetőséget preferálták a leginkább (válaszadók több mint fele), a 7000ft /nap feletti összeg csak különleges szolgáltatások esetén került jelölésre. A táborok kiválasztásánál a változatos, újszerű programok, a jó hangulat, a sok szabadidő, az élmény dús program valamint a szép környezet, kulturált, komfortos szállás, a jó szervezés és a táborok közösségépítő jellege is szerepet játszik a döntés meghozatalakor. Nálunk a Hello Táborban érdekes természetjáró, erdei iskola programok, sportprogramok is vannak. Kiemelten figyelünk a szakmaiságra, azonnal elérhető orvosi felügyeletre, jó minőségű és nagy adag ételekre. A táborozás megkezdése előtt fontos kitölteni a szülői hozzájárulásokat, mely a gyermek főként egészségügyi állapotáról számolnak be, nálunk ez is elérhető itt.

4. Részesítsük előnyben a kis létszámú táborokat

Napközis és ott alvós táborok széles kínálatából kell választanunk, ezt több kereső oldal is segíti, mint pl. a  www.taborfigyelo.hu . a tematika mellett helyezzünk hangsúly arra, hogy megtudjuk, milyen csoportlétszámú táborról beszélünk, hány kísérő, animátor és pedagógus lesz a gyerekekkel, ki milyen feladatkört lát el és ehhez milyen kompetenciákkal, végzettséggel bír. A gyerekek személyisége válogatja, hogy milyen nagy gyerekzsivajt, zajt viselnek el, de az tény, hogy minél több személyhez kell alkalmazkodni, annál nehezebb dolguk van, ezért a kis létszámú 10-15 fős táborok – bár általában költségesebbek – szinte mindig sikeresebbek, több figyelem jut egy-egy gyerekre, mint a napközis inkább gyerekmegőrzésre hajazó táborokban.

További tippek itt olvashatók.

Megosztás:

Címke: , , ,