Time2Ace: E-sport napot tartottak a Csabagyöngyében

2019. május 19. 07:47 | Kovács Andrea

Time2Ace – Gamer nap névén elektronikus sportnapot tartottak a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Békéscsabai E-Sport Egyesület által szervezett rendezvényen zajlott a közkedvelt online stratégiai játék League of Legends bajnokság döntője. Emellett a közösségi médiából ismert streamerekkel (közvetítőkkel) élőben is találkozhattak az online játékok kedvelői.

 

 

Az elektronikus sportnapon 5 fős csapatok játszottak egymás ellen. Az előzetes online versengésre 60 csapat nevezett és ebből a legjobb 4 csapat élőben a közönség előtt mérkőzött meg  a Csabagyöngye Agóra termében. A rendezvényen a kiállítók jóvoltából a retrotól a legmodernebbig különböző konzol játékokat is kipróbálhattak  az érdeklődők.

Kutyej Dániel, a Békéscsabai E-Sport Egyesület alelnöke elmondta: a jövő generációjára is gondolva szervezték a programokat hiszen az online sportban is nagy szükség van az utánpótlásra. Nemzetközi szinten nagy versenyek vannak már az e-sportban, óriási fizetésekkel, és  sportkarriert is lehet építeni.

 

Fotó: Ujházi György

A Békéscsabai E-Sport Egyesület arra törekszik, hogy a játékosok minden segítséget és odafigyelést megkapjanak, melyhez a szülők támogatására is szükség van. Ezért amíg a fiatalok a versenyt figyelték, úgynevezett "szülőmegőrző" előadást is szerveztek, ahol arról esett szó, miért lehet hasznos, ha a gyermek a számítógép előtt tölti az idejét, hogyan lehet ebből karriert építeni, mi folyik az online játékok világában.

Kutyej Dániel hozzátette: nagyon fontos az időbeosztás, és hogy a játékokat csak hobbinak tekintsék a fiatalok, mert nagyon könnyen át lehet esni a függőség oldalára. Ezért az egyesületüknél offline és online edzéseket is tartanak, és dietetikusokkal, sportedzőkkel, pszichológusokkal, más szakemberekkel együtt dolgozva próbálják őket arra nevelni, hogy az nem jó, ha 20 órát ülnek a gép előtt. Fontos, hogy csak az egyéb feladataik elvégzése után, maximum 2-3 órát töltsenek online edzéssel.

 

Fotó: Ujházi György

Szente Áron, az egyesület másik alelnöke a rendezvény központi programjáról, a League of Legends offline döntőjéről elmondta: a népszerű internetes játékban ötfős csapatok játszanak egymás ellen, mindegyik játékos irányít egy karaktert, aminek speciális képessége és szerepe van a játékban. Így kell elfoglalni az ellenfél bázisát, tehát tulajdonképpen reakciójáték és taktikai játék ez egyben. A legjobb négy csapat versengését élőben láthatták az érdeklődők, de a bajnokságot kommentátorok segítségével, online közvetítésben, otthonról is követhették a rajongók.

 

 

Az e-sport napon twich streamer találkozót is rendeztek, ahová olyan  streamereket, azaz online közvetítőket hívtak meg, akiket a közösségi felületekről ismerhetnek a fiatalok, és akikkel most személyesen is találkozhattak, beszélhettek, játszhattak. Fehérvári Ottó, azaz "Paplovag"  kisgyermek kora óta játszik, ezt 7 éve online felületen is követhetik. Mint elmondta: az egész úgy kezdődött, hogy volt egy baráti köre, akikkel összejártak játszani, és nekik tetszett a stílusa. Később az élet máshová sodorta őket, nem tudtak találkozni, ezért kezdett el online játszani. Először csak ismerősei nézték, manapság már közel 40 ezer követője van a gamerek által közkedvelt közösségi médiában.

 

További programok »

FEL