Tilos lesz tűzijátékozni télen Tatán: követendő-e a példa? Szavazzon!

2018. november 28. 15:12 | Varga Diána

A Komárom-Esztergom megyei településen természetvédelmi okokból rendelet tiltja többek közt a szilveszteri tűzijátékot. Önök örülnének hasonló rendeletnek Békés megyében?

Állattartók és nem állattartók között talán örök vita és kérdés marad a tűzíjátékozás. Különösen aktuális téma ez augusztus 20-a és szilveszter előtt. A gazdik többsége ellene van, hiszen a négylábúak könnyen megijedhetnek a nagy zajjal és fénnyel járó jelenségtől, rosszabb esetben elszöknek, még rosszabb esetben pedig úgy szaladnak világgá, hogy a gazdájuk nem találja meg őket. A másik oldalon azonban mindig lesz olyan, aki azt mondja, hogy a jószágokat el lehet zárni, és egyébként is, a tűzijátékozást nem az állatok, hanem az emberek szórakoztatására, örömére találták ki. 

A tatai önkormányzat nem ezt az álláspontot képviseli. A kutyabarat.hu beszámolója szerint a Magyar Madártani Egyesült és segítői 10 hónapot töltöttek azzal, hogy kiharcolják: legyen tiltott mindenféle tűzijáték november 1-től február 28-ig, ezt a helyi önkormányzat rendeletben rögzítette. A határozat lakossági kezdeményezésre indult, és elsősorban az áttelelő vízi madarak védelmét szolgálja – a tatai természeti látványosságról nemrég írtunk, cikket a linkre kattintva találja.

A döntésnek a helyi kutyások is örülnek, ez ugyanis azt jelenti, hogy az óévbúcsúztató durrogások nem lesznek hatással az ebekre. Békés megyében vadludak helyett inkább a darvak vonulása jellemző, bár rájuk kevésbé jelent veszélyt a szilveszteri tűzijátékozás. Annál inkább a négylábúakra, ezért feltesszük a nem is annyira költői kérdést: önök örülnének egy, a tataihoz hasonló, önkormányzati rendeletnek a saját településükön? Monjdák el véleményüket!

 

 

További programok »

FEL