Tilos fürdőzni a békéscsabai szökőkutakban

2023. július 29. 09:21 | Hidvégi Dávid

Tilos a békéscsabai szökőkutakban hűsölni és tisztálkodni, ugyanis ezek kizárólag látványelemek – tájékoztatott a város jegyzője. A szakemberek szerint a szökőkutak vízkezelésére használt vegyszerek összetétele és koncentrációja nem feltétlenül biztonságos fürdőzés szempontjából, ráadásul a porral, állatokkal, vagy esetleg más fürdőzőkkel bejutó szennyeződések is kockázatot jelentenek.

A nyári kánikulában felfrissülést jelenthetnek a hűvös vízcseppek a párakapu alatt, azonban a szökőkutakban hűsölni nem feltétlenül jó ötlet. A felhasznált vegyszerek mellett a por, az állatok, vagy esetleg más fürdőzők miatt kialakuló szennyeződések is veszélyt jelenthetnek. A Békés Vármegyei Központi Kórház Kórházhigiénés Osztály osztályvezető főorvosa elmondta: a szabadon élő állatok beviszik az ürüléküket ezekbe a szökőkutakba, így a víz által közvetített kórokozók nyáron nagyon gyorsan szaporodnak, ami magas egészségügyi kockázatot jelent az emberek számára.

– Nemcsak a lábat érintő gombás bőrbetegségekre kell gondolni, hanem a szájon történő kórokozó bevitelre is, amely következtében hányás, hasmenés fordulhat elő és bizony ebben a nyári melegben, amikor a szökőkutak működnek, jelentős és diverz mennyiségű kórokozó van jelen a szökőkutaknál – fogalmazott dr. Seres Ábel.

Békéscsaba jegyzője hangsúlyozta: a városban tíz szökő- és díszkút található, amelyeket nem fürdésre terveztek, kizárólag látványelemként szolgálnak. Bacsa Vendel kiemelte: a kutakban az elektromos szivattyúk és lámpák miatt az áramütés veszélye is fennáll.

– Ebben az esetben a víz kezelése nem egészségügyi szempontok szerint történik, hanem alapvetően esztétikai szempontok alapján. Az algásodást, illetve vízkövesedést megelőzendő beavatkozás történik, így bróm és klór tablettákkal próbáljuk a vízminőséget fenntartani. Nem fürdésre lettek kialakítva, az anyaghasználat sem olyan, hogy balesetmentesen lehessen benne tartózkodni, hiszen csúszós felületek alakulhatnak ki – emelte ki.

Léteznek kifejezetten fürdésre tervezett, úgynevezett interaktív szökőkutak is, amelyeket biztonságosan lehet használni az alapvető higiéniai előírások betartásával, ugyanakkor Békéscsabán nincs ilyen létesítmény.

További programok »

FEL