Tilos a kutyát tartósan láncon tartani! – figyelemfelkeltő előadás a Jankayban

2022. február 11. 11:52 | Szabó Judit

Figyelemfelhívó előadást tartott Békéscsabán, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4. osztályos tanulóinak a Csabai Állatvédők KHE pénteken délelőtt. Az előadás fő témája az volt, hogy tilos a kutyát tartósan láncon tartani.

Az iskola régóta szoros kapcsolatot ápol az egyesülettel, ezért már több hasonló programuk volt közösen. A pénteki napra ellátogatott a diákokhoz Tracy is, akit a gazdája az állatmenhelyről fogadott örökbe. Tracy egy 3 éves németjuhász kutyus. 

– Úgy gondolom, hogy minden kutya értéke egyforma. Mindig olyan kutyát válasszunk magunk mellé, aki illik hozzánk. Ha például szeretünk futni, ne egy mopszot válasszunk – emelte ki Tóth Bea, a kutyus gazdája

Bea segíti az egyesület munkáját is, ezért ő is kiemelte, hogy az állatok védelme nagyon fontos, legyen az menhelyi vagy vásárolt kutyus.

A törvény szerint a kutyákat nem szabad láncon tartani tartósan. A törvény annyiban módosult idén, hogy egészségügyi ellátás vagy veszélyhelyzet elkerülése érdekében meg lehet kötni az ebet.

– Nem jó egy állatnak láncon lenni egész nap, mert nem találkozik emberekkel, nem éri inger. A kutya társas lény, igényli a törődést.  Ezért azt javasoljuk, – bár ez sem a legjobb megoldás – hogy kennelben tartsuk az állatot – mondta el Laszkó Tímea, a Csabai Állatvédők KHE önkéntes tagja.

Korcsok Soma, a negyedik B osztály egyik tanulója elmondta, hogy nekik is van egy kutyusuk, aki vak ezért nagyon sokat foglalkoznak vele, hogy segítsenek neki a mindennapokban. A kisfiú kiemelte, nálunk sosincs megkötve a kutya, nagyon figyelnek arra, hogy szépen tartsák. 

A gyerekek kérdéseket tehettek fel az előadóknak, akik készséggel álltak rendelkezésükre. A beszélgetések közben Bea és Tracy mutattak néhány trükköt a kisiskolásoknak, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy sokat kell foglalkozni a kutyákkal, mert megérdemlik.  

Galéria

További programok »

Itthon

Diáksport napon mérték össze erejüket a Vízműben a sulisok

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai Mór Kollégiuma szervezett diáksport napot csütörtökön délután. A délután 15 órakor kezdődő versenyen részt vesznek a BMC-hez tartozó összes kollégium versenyző diákjai, akik öt számban, köztük lövészetben, dartsban, tollaslabdában és szkanderben mérték össze erejüket. 
16:40
FEL