This is a beginning of a beautiful friendship

2016. július 10. 06:51 | Laczkó Viktória

Önkéntes családokat toboroz az American Field Service (AFS) Magyarország. Az egyik legnagyobb cserediák-szervezet az augusztusban hazánkba érkező török, olasz, hongkongi és thai gyerekek számára is keres Békés megyei családokat. 

Januárban találkoztak azok a cserediákok Békéscsabán, akik az AFS szervezetének köszönhetően jártak Magyarországon vagy éppen külföldről tértek haza vagy utazni készültek. A nemzetközi szervezet középiskolás diákoknak segít eljutni a világ különböző pontjaira. Jelenleg 80 ország közül választhatnak a fiatalok. Magyarország is kedvelt cél az iskolások körében.

Szabóné Vozár Katalin fényképeket mutat arról a török fiúról, akit három évvel ezelőtt ezen a programon keresztül fogadtak be. A fiú az itt tartózkodása végén felsőfokú magyar nyelvvizsgát tett. A békéscsabai család azért vágott bele a programba, hogy egyrészt idegen nyelv tanulására ösztönözzék a fiukat, másrészt megismerkedjenek egy másik kultúrával. - Azt tudom javasolni, hogy aki szeretné egy kicsit izgalmasabbá tenni az életét, hogy fogadjon be egy cserediákot. Azt gondolom, hogy annyira színt visz egy család életébe, még akkor is, ha azt mondják, hogy ők teljesen nyitottak és befogadók, akkor is ez egy külön élmény valakit idegenként befogadni a családba. És utána negyed, fél vagy egy év múlva azt mondani, hogy egy családtaggal bővültünk.

A részvételnek nincsenek szigorú feltételei – tájékoztatott Baji Nikolett körzetelnök. Az augusztusban hazánkba érkező 120 középiskolás diák számára keresnek önkéntes családokat a szervezet önkéntes munkatársai. Békés megyeiek jelentkezését is várják. - Mindenféle kultúrából jönnek hozzánk. Tehát Brazíliából, Thaiföldről, Olaszországból, Venezuelából. És keressük azokat a családokat, akik tényleg érdeklődnek egy olyan kultúra megismerésére, mint mondjuk egy venéz vagy thai kultúra, ami teljesen más, a mi kultúránktól teljesen eltérő.

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS július végéig választja ki azokat a családokat, amelyek egy teljes tanévre vállalják a feladatot.

A részletes sajtóanyagot ITT olvashatják. 

FEL