Tesztelték Harry Potter varázslatait

2016. május 31. 09:30 | Fekete Kata

Nagyon unatkoznak a brit tudósok: az utóbbi időben két olyan tanulmányt is írtak a leicesteri egyetem tudományos folyóiratába, amelyekben JK Rowling Harry Potter-bűbájait analizálták, és mindkettőben arra jutottak, hogy varázslatra is szükség van ahhoz, hogy működni tudjanak. A tudósok persze csak tudóspalánták, így a tanulmányukat sem kell komolyan venni, tulajdonképpen csak annyi derül ki belőlük, hogy JK Rowling nem volt túl jó fizikából- írja a Könyvesblog.

Rowan Reynolds és Chris Ringrose az egyik tanulmányban azt vizsgálták, hogy mennyire hatékony a varangydudva. Ezt használta Harry a Trimágus Tusa második próbájához A Tűz Serlegében, hogy kopoltyúkat növesszen, amikkel a víz alatt is képes lélegezni és így megmentheti Ront.

A hallgatók úgy becsülték, hogy a dudva felületi mérete, amit Harry a negyedik epizód adaptációjában lenyel, olyan 60 négyzetcentiméter lehet, majd megbecsülték a roxforti fekete tó oxigéntartalmát, és a maximális oxigénmennyiséget, amire szükség van az úszáshoz. Arra jutottak, hogy egy átlagos 14 éves fiúnak 443 liter vizet kellene feldolgoznia a víz alatt töltött minden percben 100 százalékos hatásfokkal, ami azt jelenti, hogy a víznek 2,46 méter/másodperc sebességgel kellene áramolnia. Ez majdnem kétszerese a normál légáramlásnak, vagyis Harry kopoltyúi nem lennének elegek arra, hogy lélegezni tudjon. A filmben Harry gyakran csukott szájjal úszik, a halak viszont nem így használják a kopoltyúikat. Ha kinyitotta volna a száját, és hagyta volna, hogy a víz átfolyjon a kopoltyúkon, talán képes lett volna lélegezni a tó mélyén. Enélkül viszont nem hihető, hogy életben tudott maradni.

Ringrose, Leah Ashley és Robbie Roe tanulmánya a Pótcsont-rapidot vizsgálta: ezzel hozták rendben Harry törött karját a kviddicsmeccs után A Titkok Kamrájában. Harry 24 óra alatt meggyógyult, a hallgatók pedig kiszámították, hogy ez legalább kilencvenszer gyorsabban történt, mint ahogy egy törött csont a valóságban regenerálódna. Az energiafelhasználás, ami egy ennyire gyors csontnövesztéshez szükséges lenne, legalább 133,050 kilokalória, a teljesítmény pedig 6,443 watt, ezért a brit tudósok arra jutottak, hogy a Pótcsont-rapidnak mágikus tulajdonságokkal is kell rendelkeznie, hogy ekkora energiát tudjon mozgósítani ilyen rövid idő alatt.

Forrás: Könyvesblog.hu

FEL