Testkamerákkal erősít az ORFK, hogy legyen elég bizonyíték

2017. január 3. 13:01 | Varga Diána

A közúti rendőri intézkedések dokumentálására testkamerákat szerez be az ORFK; az autópálya alosztályokon alkalmaznák ezeket. A rendőrség tavaly már tesztelt egyenruhára rögzíthető testkamerákat. A Terrorelhárítási Központ is új közbeszerzést tervez.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) testkamerákat vásárol, amelyeket a tervek szerint az autópálya-alosztályokon alkalmaznak majd a rendőri intézkedések dokumentálására: "annak érdekében, hogy a felvétel megfelelő bizonyítékul szolgálhasson a rendőrrel szembeni esetleges erőszakos cselekmény, egy jogtalan intézkedés, valamint egy állampolgári panasz kivizsgálása során. Emellett olyan jogsértések is dokumentálásra kerülhetnek az eszközökkel, melyeket a rendőri intézkedés (igazoltatás) előtt vagy aközben észlel a rendőr" - olvasható a napi.hu,az ORFK tájékoztatására alapozva.

A magyar rendőrség tavaly január-márciusban tesztelt egyenruhára rögzíthető testkamerát a közutakon. Az eszköz mobiltelefon méretű vevőegységből és a járőrök egyenruhájára rögzíthető apró kamerából állt - írta a Zsaru Magazin. A próbaüzemen használt eszköz egy Európában piacvezető, holland cég gyártmánya volt.

A közbeszerzési dokumentum szerint most 35 darab testkamerát vesznek, valamint opcionálisan még 1-7 darabot - dokkolóval együtt, az üzemeltetéshez szükséges szoftverrel, a kapcsolódó oktatással, 24 órás hibabejelentési lehetőséggel, a meghibásodott eszköz javításának idejére csereeszköz biztosításával. Az eszközöket 60 napon belül kell a nyertesnek leszállítania. A tervezett közbeszerzési eljárás iránti érdeklődésüket a cégek 2017. január 9-én 13 óráig jelezhetik az ORFK megadott illetékesénél. Ajánlattételre három ajánlattevőt kér fel a rendőrség, valamint mindazokat, akik a megadott határidőig jelzik érdeklődésüket a tervezett beszerzés iránt.

Forrás: Napi.hu

FEL