Tervezés alatt van a Békéscsabai Helyi Közösség fejlesztési stratégiája

A tervezési folyamat részeként, az összegyűjtött fejlesztési tervekről, igényekről és javaslatokról a városháza dísztermében, június 20-án, 16.30 órától adnak tájékoztatás.

Békéscsaba önkormányzata és a Csabagyöngye Kulturális Központ kezdeményezésére 2016. május 19-én megalakult a Békéscsabai Helyi Közösség akciócsoport, mely az előkészületek után, május 31-én benyújtotta regisztrációját a Nemzetgazdasági Minisztérium felhívására.

A regisztrációval vállalta, hogy 2016. június 30-áig elkészíti a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát (HKFS). A stratégia a TOP-7.1.1-16 számú pályázati felhívásra nyújtható be, az igényelhető pénzösszeg a város esetében maximum 1,5 milliárd forint lehet.

Ez nem egy hagyományos pályázat, hiszen a közösségvezérelt helyi fejlesztések (CLLD) megvalósítása érdekében készülő stratégiát a Békéscsabai Helyi Közösség készíti el és – sikeres pályázat esetén – gondozza annak megvalósítását.

A 11 tagú szervezetben a közszférát Békéscsaba Önkormányzata, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft., a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Békéscsabai Médiacentrum Kft. képviseli. A civil szervezetek közül a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület, a Jamina Szövetség és az ORIENS 2000 Alapítvány lett a közösség alapítója, míg a Csabai Füstölt Kolbász Kft. és a Csaba-Hullám Kft. az üzleti szféra jelenlétét biztosítja.

A Békéscsabai Helyi Közösség a megalakulását követően arról is döntött, hogy tevékenységét konzorciumi formában végzi, a konzorcium vezetője a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. lett.

A Békéscsabai Helyi Közösség jelenleg azon dolgozik, hogy közösségek, klubok, szervezetek és a közért tenni kívánó magánszemélyek bevonással, minél több lokális tapasztalaton nyugvó elképzelés megismerésével készüljön el a kultúra- és a közösségépítés terén tervezhető fejlesztéseket tartalmazó stratégiája.

Június 6-a és 9-e között Békéscsaba lakosságának, a civil, vállalkozói, és önkormányzati szféra szereplőinek, találkozók keretében lehetőségük volt arra, hogy tájékoztatást kapjanak a stratégia készítésének folyamatáról, jelentőségéről és véleményüket, szükségleteiket, nézeteiket kifejtsék

A tervezési folyamat részeként, az összegyűjtött fejlesztési tervekről, a stratégia alapját képező szükségletekről, igényekről és javaslatokról fórum keretében további tájékoztatásokat nyújtanak:

Helyszín: a városháza díszterme

Időpont:  2016. június 20., hétfő 16.30 óra

A CLLD folyamatáról és a helyi fejlesztési stratégiáról az érdeklődők, érintettek a www.clldbekescsaba.hu oldalon tájékozódhatnak.

Megosztás:

Címke: , ,