Tényleg csokinyúl lesz az el nem adott csokimikulásból?

2019. február 21. 11:07 | behir

Az év végi ünnepek elmúltával még egy ideig raklapszám találkozunk az áruházakban készleten maradt és nyomott áron kínált szaloncukorral, csokoládémikulással. Ezek szavatossága véges, a következő karácsonyt a címkék szerint már nem érik meg, így kevéssé életszerű, hogy ezekből valaki előre bevásároljon. Hova tűnnek hát? Lehetséges-e, hogy a gyártó új formában újracsomagolja, vagy csak városi legenda a csokinyúlként újjászülető csokoládémikulás története?

A szezonális csokoládédömping lecsengésével alapvetően két „helyen” halmozódhat fel beragadt árukészlet: a gyártónál vagy az üzletekben. Lehetséges az „átjárás” a kettő között, vagyis nem kizárt, hogy az üzletek polcairól visszakerüljön egy bizonyos mennyiségű el nem adott termék a gyártóhoz. Bárhogy is legyen, a kérdésünk szempontjából alapvető fontosságú szempont a termékek minőségmegőrzési ideje. Ez a tavaly karácsonyi szezonális édességek esetében általában 2019 szeptemberében jár le.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hirado.hu megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a hazánkban hatályos élelmiszertörvény szerint ha a gyártó a terméke minőségmegőrzési idejét – például – 2019 szeptemberéig állapította meg, akkor ezen a határidőn túl a termék nem forgalmazható tovább, és természetesen más árucikk alapanyagaként sem használható fel. Mindez akkor is érvényes, ha „csak” részben lejárt fogyaszthatósági idejű termékről beszélünk.

A hatóság felhívta a figyelmet arra is, hogy a törvény akkor is így rendelkezik, ha nem késztermékről, hanem gyári alapanyagról van szó.

 

Ha már egyszer elhagyta a gyárat a termék…

 

A gyártóknak a kötelezően működtetett úgynevezett HACCP-rendszeren belül szabályozniuk kell a visszárukezelés folyamatát is – ha van ilyen, előfordul ugyanis, hogy a gyártók olyan szerződést kötnek egy kereskedelmi egységgel, hogy a megmaradt árut adott esetben visszaveszik a boltból. Ez lehet még nem lejárt és lejárt minőségmegőrzési idejű termék, de a Nébih szerint ha a termék egyszer kikerül a gyár felügyelete alól, attól kezdve, ha visszajut is hozzájuk, nem használható fel újra további termékek összetevőjeként vagy alapanyagaként: egyszerűen le kell selejtezni, még akkor is, ha ez pazarlásnak tűnik.

Ezeket a folyamatokat és a törvényi előírás betartását a Nébih részletekbe menően ellenőrzi. Akár az is nyomon követhető, hogy mikor formázták a csokoládéfigurát.

Fentiek alapján csak „városi legenda” lehet a Mikulás-figurák – például – nyúlfigurává történő „átalakulása” – összegezte a fentieket a Nébih, hozzátéve: amennyiben a gyártók mégis ezzel próbálkoznának, az tulajdonképpen élelmiszer-hamisításnak minősülne, amit a törvény kivételes szigorral büntet.

 

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Földi Imre)

 

Felmérik a piaci igényeket

 

A Mondelez Hungária Kft. arról tájékoztatott, hogy a cég „ügyes gazdálkodással” előzi meg, hogy nagyobb mennyiségű szezonális édesség maradjon raktáron. Hajdu Zita, a Milkát, az Oreót és a Győri édest gyártó-forgalmazó cég hazai minőségbiztosítási vezetője elmondta, hogy ahogyan minden komolyabb piaci szereplőnél, úgy náluk is működik egy úgynevezett készletgazdálkodási osztály, amelynek feladata, hogy felmérje, tervezze a piaci igényeket, és a gyártást ehhez igazítsa.

A vállalatnál vagy nem marad termék raktáron, vagy ha mégis, az elenyésző mennyiségű, ha pedig a logisztikai partnernél marad valamennyi szezonális termék, azt a gyártó képviselőjének jelenlétében megsemmisítik. Itt sem dolgozzák fel újra a szezonális termékek, „ezt a gyártási szabályzat tiltja is” – mondta a minőségbiztosítási vezető.

A gyártónak a viszonteladói csatornákban, azaz a kiskereskedelmi egységekben megmaradó szezonális termékek értékesítésébe vagy azok megsemmisítésére nincs ráhatása, de azok is jellemzően vagy kiárusítják a készleteiket, vagy megsemmisítik azokat. „Egy biztos, újra felhasználásra nem kerülhet sor” – szögezte le a gyártó képviseletében Hajdu Zita.

A hirado.hu a témában a Mondelez Hungaria Kft.-n kívül megkeresést küldött a Nestlé Hungaria Kft.-nek, a Stühmer Kft.-nek és a Szerencsi Bonbon Kft.-nek is, azonban válasz ezektől a gyártóktól nem érkezett.

 

A csokimikulás a sztár

 

Hazánkban a szezonális édességek forgalma évről évre változik. Míg a húsvéti termékek forgalma jelentős visszaesést mutat, addig a karácsonyi „csokoládéláz” egyre erősödik. A rendelkezésre álló – 2017-es – adatok szerint a csokoládémikulás-forgalom 435 tonna volt, ez több mint nyolcmillió darab eladott figurát jelent. Az ünnepi édességek 46 százalékát azon a karácsonyon hipermarketek, 54 százalékát egyéb üzletek adták el.

Ha népszerűség szerint rangsoroljuk a szezonális karácsonyi édességeket, akkor a csokoládémikulás a sztár, a második helyen a szaloncukor áll. Az egyéb figurák kerülnek a harmadik helyre, utána következik csak az adventi naptár.

 

Forrás: hirado.hu

 

FEL