Tengerparti vendégek: kacagócsérek bukkantak fel a Kis-Sóstón

2022. május 31. 06:24 | behir.hu

Két kacagócsért figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Kardoskút közelében található Kis-Sóstón.

A kacagócsérek jellemzően a tengerpartokon költenek - áll a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság közlésében. Mint ismertetik, szép számmal fészkelnek a Földközi- és a Fekete-tenger mellett, de kisebb állományuk a Balti-tenger környékén is költ. Alkalmanként a kontinens belsejében is előfordulnak fészkelések, Magyarországon az utolsó bizonyított költése 1967-ben volt a Kelemen-széken. Azóta csupán sikertelen próbálkozásai voltak a Fertő-tavon és a kardoskúti Fehér-tónál.

Tengerparti madárról lévén szó, elsősorban a vízfelületeket keresi, gyakran a szikes tavaknál áll meg. Bár a kardoskúti Fehér-tó most száraz, a tőle északra lévő Kis-Sóstón még van nedves iszapfelület - olvasható a nemzeti park tájékoztatásában. Hozzáteszik, itt bukkant fel a napokban két kacagócsér. Csupán rövid ideig tartózkodtak a területen: repülő rovarokra vadásztak, majd továbbálltak. Minden bizonnyal fiatal, még nem ivarérett, kóborló példányok lehettek, vagy olyan idősebb madarak, amelyeknek sikertelen lett a költése.

A nemzeti park kardoskúti tájegységében, a Fehér-tó környékén szinte minden évben felbukkannak kacagócsérek. Idén ez volt az első megfigyelés.

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL