Téli üzemmódban a Körösvölgyi Állatpark: Új lakók

2021. január 18. 11:00 | behir

A tél folyamán két új lakóval gyarapodott a Körösvölgyi Állatpark. Az átmeneti zárva tartás miatt azonban egyelőre nem nézhetik meg az érdeklődők az új jövevényeket.

A Körösvölgyi Állatpark fajainak lajstromát ezentúl két takaros mosómedve gazdagítja. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye a Kárpát-medence élővilágát mutatja be, ahol a behurcolt, betelepített fajok is képviseltetik magukat.   

A mosómedve is egy észak-amerikai eredetű ragadozó, melyet először az 1920-as években telepítették be Európába. Hazánkban – a nyestkutyához hasonlóan – az 1980-as évektől van jelen. Populációja részben az Ausztria felőli terjedésnek, részben pedig hazai tenyészetekből való kiszabadulásnak vagy kiengedésnek tulajdonítható. Állománya alacsony, a statisztikák szerint nem emelkedik, évenkénti terítéke kevesebb, mint tíz példányra tehető. Fokozottabb elterjedése, mint idegenhonos faj természetvédelmi szempontból veszélyt jelenthetne őshonos faunánkra nézve.

A mosómedve egyébként egy élénk, vidám, kíváncsi, torkos, és nagyon szerethető állat. Bár őshazájában, Észak-Amerikában sok bosszúságot okoz a lakosság számára. Mint kultúrkövető faj megveti lábát az emberi településeken, ahol, mint mindenevő, előszeretettel borogatja fel éjszakánként a szemeteskukákat is. Ügyes mancsaival bonyolultabb zárakat is képes kinyitni.

A Körösvölgyi Állatpark emberkézben nevelkedett, barátságos, két új mosómedvéje még most ismerkedik egymással és új környezetével. Ivarukat tekintve mindketten hímek. Kifutójukban faágak, mászó rudak, bújó vacok is rendelkezésre áll. A Körösvölgyi Állatpark nyitását követően mindenki megtekintheti majd őket.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

 

Fotó: Bencsik Antal Zsolt/kmnp.hu
FEL