Télen melegebb, nyáron hűvösebb lesz a Penza óvoda épülete

2015. november 18. 15:20 | Mikóczy Erika

A Penza Lakótelepi Óvoda indult és nyert a Trilak pályázatán, amelynek köszönhetően – az önkormányzat és az óvoda hathatós együttműködésével – megtörtént az épület külső szigetelése és nemes vakolattal történő burkolása. A beruházás hivatalos átadása november 18-án volt, de a gyerekek már nyár vége óta élvezhetik annak áldásos hatásait: melegben hűvösebb, hidegben a meleget jobban megtartó lett az épület.

- Magyar házban a vendéget/ szeretettel várják,/ pirosra sült friss cipóval!/ szívesen kínálják. / Ha nincs cipó, ha nincs kalács,/ mit tehet az ember,/ köszönti a vendégeket/ meleg szeretettel – szavalták a Penza ovi apróságai, akik műsorral, énekkel, tánccal kedveskedtek az óvoda udvarán, az ünnepségen megjelenteknek.

Nagyné Kerekes Anikó óvodavezető elöljáróban elmondta, hogy a Trilak Festékgyártó Kft.  2014-ben írta ki dryvit pályázatát, amellyel hőszigetelő technológiát lehetett nyerni. Az óvodában 300 négyzetméter szigetelése valósult meg a gyár pályázatának köszönhet, ez a teljes felület mintegy háromnegyed része, a többi felület szigetelését az önkormányzat és az óvoda közösen oldotta meg. A nyári karbantartási idő alatt történt a munka, ami így nem zavarta a gyerekek mindennapi életét sem, hiszen mire elkezdődött az új nevelési év, már teljesen elkészültek.

- Köszönettel tartozunk a Trilak Festékgyártó Kft.-nek, amely amellett, hogy hatékonyan működik, nem feledkezik meg arról sem, hogy van társadalmi kötelezettsége. Meghirdettek egy pályázatot önkormányzati intézmények számára egész Magyarország területére. A Penza óvoda is pályázott és nyert, ma az óvodások körében zajlott az az ünnepség, ahol mindezt hivatalosan is átadhattuk. Nagyon örülök annak, hogy Békéscsabának ez a patinás intézménye most ismét megújult. A korábbi nyílászáró-cserékkel és a mostani szigeteléssel minden adott ahhoz, hogy nyáron hűvösebbek, télen melegebbek legyenek a csoportszobák, ahol a gyerekek fejlesztése zajlik – mondta Szarvas Péter polgármester, aki egykori óvodájában ezúttal azt is megnézte, mennyire elégedettek a gyerekek az ebéddel.

Bíró Csaba, a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság elnöke elmondta, hogy a pályázaton 2,5 milliós keretösszeget nyert a Penza óvoda, ehhez még 760 ezer forint plusz forrást kellett előteremteni. Felét az önkormányzat, felét az intézmény tette mellé, így összességében közel 3,3 milliós beruházás valósult meg.

– Az óvodában korábban megtörtént a nyílászárók cseréje, múlt egy 330 négyzetméteres játszóudvar-bővítés zajlott közel 2,5 millióból. Amikor csak tudok, igyekszem segíteni abban, hogy szebb, jobb élhetőbb legyen az óvoda – tette hozzá Bíró Csaba, aki a körzet képviselője is.

Miavecz István, a festékgyátó kft. ügyvezető igazgatója megjegyezte, néhány évig a dryvit szigetelő a háttérbe szorult. Múlt évben, mikor cégük lett ennek a dryvit tulajdonosa, úgy döntöttek, a reklámozásnak, népszerűsítésnek olyan módját választják, amellyel valami hasznosat is tesznek. Az óvodák szigetelése mellett döntöttek.

– Erre óriási az igény. Több mint százötvenen pályáztak, közülük került ki az a tíz nyertes óvoda, ahol segítettünk a szigetelés megoldásában. Szeretnénk ezt az elkövetkező években folytatni. Komoly együttműködés kellett a megvalósításhoz. A Penza óvoda esetében mi biztosítottuk az anyagokat és vállaltuk a kivitelezés költségeit, de az önkormányzat és az óvoda is együttműködött, segített abban, hogy mindez megvalósuljon – mondta az ügyvezető.

A gyerekek a kis ünnepség után a csoportszobákba mentek, megebédeltek, aztán a délutáni szunyókálás következett a barátságos, meleg csoportszobákban. Alvás után pedig talán majd rajzok születnek arról, hogy volt egy ünnepség az oviban a polgármesterrel, sok vendéggel és kamerákkal…

Mikóczy Erika

FEL