Telefonján követte nyomon a sértett a betörőt - videóval

2022. június 13. 11:44 | behir.hu

Társtettesként nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség két letartóztatásban lévő „utazó bűnöző”, egy 53 éves többszörösen büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő debreceni férfi és társa, egy 54 éves szintén büntetett előéletű debreceni férfi ellen, akik egy orosházi vállalkozó házából egy értékekkel teli széfet loptak el - írja közleményében a Békés Megyei Főügyészség.

A két hajdúsági férfi – ismeretlen személytől kapott tippre alapozva – a bűncselekmény elkövetését előre kitervelték. Tervüknek megfelelően 2022. január 28-án, a délutáni órákban egy német forgalmi rendszámú személygépkocsival Debrecenből Orosházára utaztak egy orosházi vállalkozó családi házához és ott figyelve várakoztak. Miután a sértett a délutáni órákban távozott a házból, betörtek oda azt remélve, hogy ott jelentős értékeket találnak. Az egyikőjük az ingatlan bejárati ajtajának hengerzárját a magával vitt franciakulccsal feltörte, aminek következtében a ház riasztóberendezése működésbe lépett, fényjelzést adott, valamint egyidejűleg értesítő riasztó jelzést küldött az ezidőben már Gátér településen átutazó sértett mobiltelefonjára. Ezt követően a férfi a ház egyik hátsó ablakát betörte, bemászott a házba és ott kutatást végzett, ennek végeztével egy bútorszéfet hozott ki a házból, amely közel 2,8 M Ft készpénzt, valamint 2 db autó- és 1 db motor-indítókulcsot tartalmazott; a másik férfi a gépjárműben maradva várakozott, társa cselekményét figyeléssel biztosította. A sértett a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt a házon belül felszerelt, internetes adattovábbításra alkalmas kamerán keresztül valós időben végig figyelemmel kísérte a betörő tevékenységét, eközben a betörésről értesítette fiát, aki azonnal a házhoz hajtott gépkocsival, de addigra már a terheltek a helyszínt elhagyták.

A terheltek a széfet Orosháza külterületén kinyitották, az értékeket abból magukhoz vették és a széfet hátrahagyták, majd a járművel visszatértek Debrecenbe. A két férfi az értékek jogtalan eltulajdonításával közel 3 M Ft kárt okozott a sértettnek, amely nem térült meg. A férfiakat 2022. február 22-én hajnalban, Debrecenben fogták el.

 

 

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsősorban arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltek letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetésig tartsa fenn. Másodsorban a járási ügyészség indítványa arra irányul, hogy a többszörös és különös visszaesőnek minősülő terheltet végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és állapítsa meg, hogy a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható. Tekintettel arra, hogy a férfi a terhére rótt bűncselekményt egy korábban vele szemben kiszabott lopás bűntette és más bűncselekmények miatt kiszabott börtönbüntetéshez kapcsolódó feltételes szabadság időtartama alatt követte el, ezért a járási ügyészség indítványt tett ezen feltételes szabadság megszüntetésére is, azaz a terheltnek a korábbi büntetés ki nem töltött részét is ki kell majd töltenie.

A másik férfi esetén a járási ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását kezdeményezte azzal, hogy a bíróság mindkettőjüket kötelezze a sértett részére okozott kár megtérítésére és a nyomozás során felmerült közel 400.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

 

További programok »

FEL