Tél végi hangulat, színes madárvilág a Biharugrai-halastavakon

2021. február 22. 17:33 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén fekvő Biharugrai-halastavak egész évben sok látnivalóval kecsegtetnek. Így van ez most, a tél utolsó hónapjában is.

Az eddig is szép számmal itt telelő vízimadarakhoz a délebbi tájakról visszatérő madarak egy része is csatlakozott már, így a fajok száma és a madarak mennyisége is megnövekedett. Február közepén, az idei tél eddigi leghidegebb időszakában befagytak a környező kisebb, sekélyebb mocsarak és egyéb állóvizek, így a madarak még nagyobb tömegben koncentrálódtak a halastavakon.

A legnépesebb tábort a vadludak alkotják, számuk megközelíti a 30 ezret. Zömük nagy lilik, de sok a nyári lúd és van néhány vörösnyakú lúd is a csapatokban. A récék száma is némileg növekedett az elmúlt napokban, számuk meghaladta a tízezer példányt. Csapataik nagyobb hányadát a tőkés récék teszik ki, de előfordulnak kanalas, csörgő, fütyülő, kendermagos, nyílfarkú, kontyos és kercerécék, valamint barátrécék és kis bukók is. A récék gácsérjai ilyenkor már teljesen kiszínesedve várják a nászidőszakot, sőt a kercerécék hímjei már javában udvarolnak: ütemesen hátracsapkodják a fejüket és berregő hangot kiadva körbeúszkálják párjukat.

A telelő rétisasok között már csak fiatalabb példányokra bukkanunk ugyanis,  korán költő fajról lévén szó, az öregebb madarak úton vannak északi hazájuk felé, a kis-sárréti párok pedig már tojásaikat melengetik. Költési időben őket követik a nyári ludak, amelyek már párban állva a fészkelőhelyeiken szorgoskodnak, a hónap végére pedig a legtöbb párnál teljes lesz a fészekalj.

A ritkább fajok között említhetjük az áttelelő fekete sast, a vándorsólymot és a szintén kitartó bütykös ásóludakat, valamint a napokban felbukkant vendégünket, egy északi búvárt. A tavak fölött átrepülő bíbiccsapat jelzi számunkra a megváltoztathatatlan tényt, hogy hamarosan itt a régóta várt tavasz.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

2023-ban is keres kiképezhető kutyákat a NAV

Ismét vásárol olyan kutyákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyek szakszerű kiképzés után szolgálatba állhatnak. Ezúttal kereső- és járőrkutyákra is szüksége van a szervezetnek. 10 hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra.
2023. január 30. 18:20
FEL