Tapintható Univerzum - a Csabagyöngyében várták a vakokat és gyengénlátókat

2021. augusztus 7. 14:30 | Csiffáry Zsuzsanna

Tapintható Univerzum elnevezéssel fejlesztett ki interaktív tárlatot kifejezetten vakoknak és gyengénlátóknak a Bakonyi Csillagászati Egyesület. A szombati, békéscsabai programon közel kilencvenen vettek részt, akiket szakmai vezetők kísértek végig a kiállítási anyagon.

A Panoráma teremben helyet kapó csillagászati bemutató főként látássérülteknek készült, a tárlatot csoportokra osztották, amelyeket szakmai vezetők irányítottak.
 

Bokor Józsefné, a Békés Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének irodavezetője vette fel a kapcsolatot a Bakonyi Csillagászati Egyesülettel. Neki köszönhetően tudtuk meghívni a kreatív csapatot a megyeszékhelyre – tudtuk meg Bohus Jánosnétól, az egyesület rendezvényszervezőjétől. 

Hozzátette, hogy idén az egyesületi tagoknak szerveznek még egy három napos Hungarikum rendezvényt, amire az ország több pontjáról is várják a vakokat és gyengénlátókat egy közös kolbászgyúrásra. A szervezet egyik tagja, Marosán Judit előszőr járt ilyen, tapintható kiállításon. Mint mondta: a vakok és gyengénlátók részben vagy teljesen a tapintásuk alapján tájékozódnak, éppen ezért nagyon jónak tartja ezt a kezdeményezést. 

– Úgy véljük, hogy képesek vagyunk egy hidat létrehozni e két világ között, így pedig egy új univerzum nyílik meg mindkét fél számára. A látássérültekkel kialakított különleges kapcsolat miatt azt érezzük, hogy minden eddigi formabontó programunk közül ez a legemberibb. A Tapintható Univerzum elnevezésű tárlaton valójában az univerzum kis szegletét, a Naprendszert mutatjuk be, a nyolc főbolygót, aszteroidákat, kisbolygókat, illetve különböző holdakat. Majdnem minden modell 3D-s technológiával készült, illetve vannak kézzel alkotott példányok is. A legrégibb kiállított munkánk több mint 50 éves. Ezen három hónapig dolgozott a restaurátor – fogalmazott Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke. 

Az egyesület több mint fél évig dolgozott a projekten, amit precíz tesztelés követett. Az egyesület informatikusa a honlap szerkesztésében elérhetővé tette az érdeklődőknek az audióvizuális anyagokat is, így minden modell audiokommentárt kapott. 

 

Galéria

 

További programok »

FEL