Tánc- más szemszögből mutatkozott be a művészeti ág

2016. május 22. 10:00 | Horváth Szabolcs

Utolsó rendezvényéhez érkezett a Mindentudás Színházi Egyeteme az Ibsen Stúdiószínházban. Az előadássorozaton a közönség az alkotóművészet hátterébe, folyamatába kaphat betekintést. Most Rényi András az ELTE Művészettudományi karának vezetője volt a meghívott vendég.

A táncos a teste energiáival fejezi ki mindazt, amit a színész a szavak segítségével tesz meg.

-A tánc a testről szól. Nem a testetlenségről, hanem a testről. És aki a táncot értékelni és értelmezni tudja és szeretni akarja, annak ezt a testet kell elsősorban értenie. A táncoló testet. Azért mondom szándékosan egy kicsit provokatívan. Nem a lelket és nem a kifejezést- mondta a művészettudományi kar vezetője Rényi András. 

Ezek az előadások elmélyült esztétikai, filozófiai tartalommal bírnak, de mégis közérthető formában vitték az egyetemi tanárok, professzorok ezeket a nézők elé. Az utolsó felvonáson Rényi András a táncról beszélt egy teljesen új és nem megszokott megvilágításban.

-A szobrok felől fogja megközelíteni. Azt gondolom, hogy a tánc az, aki nem tanult táncolni annak egy picit elvont, hogy hogyan is lehet megfejteni azokat a mozdulatokat, hogyan lehet azt gondolatsorrá lefordítani és én azt gondolom, hogy erre fogunk majd kapni segítséget- nyilatkozta a program szervezője Kovács Edit a Békéscsabai Jókai Színház színész- esztétája. 

A Mindentudás Színházi Egyeteméről az előadók, professzorok, tanárok nagyon jó véleménnyel vannak. Azt mondják a békéscsabai közönségre mindig számíthattak, ami ilyen jellegű előadásoknál példaértékű. A program sorozat jövőre biztosan tovább folytatódik.

 

FEL