Tanácsok őszre a járművezetőnek

2018. október 24. 08:48 | behir

Az ősz beálltával gyakrabban változnak az időjárási, látási és útviszonyok, ami megfelelően felkészített járművet és a nyári vezetéstől gyakran eltérő, óvatosabb vezetéstechnikát kíván a járművezetőktől.

Az optimálistól eltérő közlekedésre először a járművet és azok tartozékait kell felkészíteni:

  • Még a hideg idő előtt fel kell tölteni a hűtőrendszert és az ablakmosót fagyálló folyadékkal. Ha a gépkocsiban már van fagyálló, de régi, vagy többször utána töltöttük, ellenőriztessük le a szervizállomásoknál, vagy benzinkutaknál!
  • Ellenőrizzük az ablaktörlők állapotát, ugyanakkor lényeges az is, hogy a járművünk fűtő- és páramentesítő rendszere is jól működjön!
  • Az erős lehűlés az akkumulátortól sokkal nagyobb teljesítményt von el, mint a nyári időszakban, ezért jól működő, feltöltött akkumulátorral és tiszta, feszes sarukkal várjuk a telet!
  • A világító berendezések hibátlan működése is elengedhetetlen. Egyenként győződjünk meg minden lámpa, fényszóró, illetve az irányjelző készülékek tisztaságáról és működéséről!
  • A gumiabroncs minősége, állapota életet menthet. Ha a napi átlag hőmérséklet +7 °C-ok alá süllyed, a téli gumiabroncsokat ajánlott felszerelni.
  • Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket! Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra!

A kerékpárosok feltétlenül ellenőrizzék járművük előírásszerű felszereltségét! A kerékpárok nélkülözhetetlen kellékei – a láthatóság érdekében – az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű hátsó prizma, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is hozzájárul a biztonságukhoz.

Az őszi-téli időszakban a gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon. Az úttestre való lelépés előtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet.

A közúti közlekedésben résztvevők figyeljenek arra is, hogy a fákról az úttestre lehulló falevelek rendkívül csúszóssá teszik annak felületét, amely szintén balesetveszéllyel jár!

 

Forrás: police.hu

További programok »

FEL