Tanácsokat adott a rendőrség a segítséggel élőknek

2020. június 24. 17:30 | behir.hu

Mozgáskorlátozottak klubjában tartott előadást a rendőrség bűnmegelőzési szakembere Kondoroson. A résztvevők a lopások, csalások megelőzésével kapcsolatosan kaptak hasznos információkat.

A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete felkérésére a „Házhoz megyünk” országos bűnmegelőzési program részeként június 23-án a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembere Kondoroson tartott előadást – írja a police.hu.

Az eseményen Bátkai Miklós r. alezredes a mozgáskorlátozottakat leginkább fenyegető bűncselekményekről, így a trükkös és alkalmi lopásokról, az unokázós csalásokról osztott meg hasznos információkat. Elhangzott, hogy az idős koruk vagy egészségi problémájuk miatt nehezen mozgó embereket a bűnelkövetők könnyebben meglopják, megtévesztik.

Egyik módszerük, hogy valamilyen ürüggyel becsengetnek hozzájuk, majd egyikük eltereli a figyelmüket, társa pedig átkutatja a lakás, ház többi helyiségét és elviszik az otthon tartott, nehezen megspórolt, félretett pénzt. Van, hogy közüzemi szolgáltató munkatársának adják ki magukat, és mérőóra leolvasást színlelnek. Máskor azt mondják, hogy túlfizetés van, visszatérítést hoztak. A közüzemi szolgáltatók azonban túlfizetést készpénzben nem visznek házhoz, a mérőóra leolvasást pedig előre egyeztetett időpontban végzik.

Jellemző az is, hogy nem személyesen, hanem telefonon környékezik meg a csalók az időseket, betegeket. Azt állítják, hogy nyertek, de a nyeremény átvételéhez adatokat kell megadniuk, pénzt kell utalniuk, ügyintézési díjat kell fizetniük. Máskor a hívott fél unokájának adják ki magukat és azt mondják, hogy bajban vannak, pénzre van szükségük.

A rendőrség kéri, hogy senki ne engedjen be az otthonába váratlanul érkező idegeneket, és ne adja meg adatait, ne beszéljen az anyagi helyzetéről ismeretleneknek! A házaló árusokkal is óvatosnak kell lenni, a nagyon kedvezőnek tűnő ajánlatokat fontolják meg! Ne döntsenek azonnal még akkor sem, ha az árus ezt sürgeti, azt mondja, hogy később, illetve máshol nem lehet olyan olcsón megvenni az adott dolgot, mint amennyiért ő kínálja. Beszéljék meg az ajánlatot szomszédaikkal, rokonaikkal, és ha mindenképpen vásárolni szeretnének, hívják vissza az árust egy olyan időpontra, amikor nem egyedül lesznek otthon.

A kondorosi előadáson is szó volt a 112-es segélyhívószám használatáról. Az ingyenes vonalon éjjel és nappal is folyamatosan fogadják a hívásokat, ha valaki bűncselekmény áldozatává vált, a lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete között kialakult együttműködésnek köszönhetően az elkövetkezendő hónapokban a rendőrség képviselője több településen tart majd hasonló tájékoztatókat.

FEL