Tamási Áronnal kezd a Gyulai Várszínház

2016. július 3. 08:14 | Laczkó Viktória

Az ünnepélyes megnyitót követően, július 4-én a Zongota című premiert tekinthetik meg a Várszínpadon az érdeklődők a Sepsiszentgyörgyről érkező művészek előadásában. A várba érkezve kirajzolódik a színpadkép, ami távolodónak és magasodónak hat. Eközben nemcsak emelkedik, hanem folyamatosan szűkül is.

A várban viszik színpadra Tamási Áron Zöld ág című regényét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagjai. Tamási halálának 50. évfordulója alkalmából ezzel a darabbal nyit az 53. Gyulai Várszínház évad.

Egy családi legenda indítja el ezt az egész történetet, amin keresztül elkezd vándorolni a négy fiatal. A vándorláson keresztül olyan kérdésekkel találkoznak szembe, amik mindannyiunkat foglalkoztatnak igazából. És ezeken keresztül nem ők lesznek fontosak, hanem a nézők és a mi kérdéseink és az azokra adott válaszok az előadás alatt - fogalmazott a dramaturg, Sényi Fanni. A történetet egyetemes emberi kérdésekre is keresi a választ.

Rácz Endre, nemrég csatlakozott a színházhoz. Ő játssza az egyik főszerepet a darabban, a szöveg kihívást jelent számára. - A szövegekkel valóban még mindig küzdök, hogy sikerüljön azokat az árnyalatokat megfogalmaznom, amiket találtam a szerep kapcsán, mert néha nagyon ellene megy a szöveg elsődleges, akár másodlagos tartalmának is.

Az orosz származású, de magyarul kiválóan beszélő rendező, jövőre fejezi be tanulmányait rendező szakon. Ennek ellenére már több díjat is nyert a szakmájában. A Zöld ág ismeretlen volt számára mindaddig, míg fel nem kérték a darab rendezőjének. - Azt hiszem, hogy tudtam egy kapcsolódást találni azon a szinten, hogy nem az volt a lényeg a munka során, hogy mindenáron én egy rossz értelembe vett székelységnek próbáljak megfelelni, vagy akkor milyen lehet Tamási szelleme, hanem azon a szűrőn keresztül megpróbáljam őt felfedezni, ami egy közös vonatkozás lehet - fogalmazott Sardar Tagirovsky.

Az darabot két alkalommal adják elő a színészek, elsőként július 4-én, majd július 5-én.

FEL