Takács Lajos születésének 100. évfordulóját ünnepelték Mezőberényben

2023. szeptember 25. 16:24 | behir

Szeptember 22-én,Takács Lajos egykori vízügyi igazgató születésének 100. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak Mezőberényben.

Takács Lajos 1923. szeptember 23-án született Gyulán, 1957-ben kezdett a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál dolgozni, 1966 és 1981 között pedig ő volt az első számú vezetője az igazgatóságnak. Gazdag életútjáról születésének 100. évfordulóján egy életutat összefoglaló kiadvánnyal, az általa alapított Bodoki Károly Vízügyi Múzeumban egy emléksarok kialakításával és a mezőberényi polgármester hivatalban egy ünnepi rendezvénnyel emlékeztek meg.

Az eseményen Beszterczey Attila színművész mondott verset, majd a tolmácsolásában rövid betekintést kapott a közönség Takács Lajos gondolataiba, a 2011-ben megírt önéletrajzának kivonatán keresztül.

A rendezvényen Siklósi István polgármester is köszöntötte a megjelenteket, aki szívén viseli a városában található, Takács Lajos által 1974-ben alapított múzeum sorsát. A hivatal kezdeményezésére a múzeum a Békés Megyei Értéktárba is bekerült. 

 

    Bak Sándor nyugalmazott igazgató megemlékezése az ünnepségen (fotó: Bujdosó Szabolcs)

 

Bak Sándor nyugalmazott igazgató emlékezett meg az egykori vezetőről, kiemelve, hogy Takács Lajos a vízügyi igazgatóságok 70 éves történetéből több mint 60 évnek résztvevője, tanúja volt. A vízügyi igazgatás nagy egyéniségei között emlegették, aki nemcsak a nyugdíjba vonulásáig, hanem egészen élete végéig elkötelezte magát a vízügyi szolgálat mellett, 25 évig aktív részese, majd később segítője lett a szervezetnek.

Az eseményen részt vett Takács Lajos lánya, Bereczki Zoltánné Takács Mária, aki meghatódottan mondta: milyen büszkeséggel töltené el édesapját, ha hallhatná, hogy milyen szépen emlékeztek meg róla az eseményen. Nagy örömmel fogadta, hogy az általa adományozott hagyatéki tárgyakat a Bodoki Károly Vízügyi Múzeumban – egy emléksarkot kialakítva – bemutatják.

 

   Az eseményen részt vett Takács Lajos lánya, Bereczki Zoltánné Takács Mária is (fotó: Bujdosó Szabolcs)

 

Az esemény a Hosszúfok I. számú szivattyútelepen található Bodoki Károly Vízügyi Múzeumban folytatódott. Avatóbeszédében dr. Vasas Ferencné, a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagja elmondta, hogy az emléksarok kialakításának gondolata 2019-ben vetődött fel, mikor Takács Lajos lánya, édesapja hagyatékából személyes tárgyakat adományozott az igazgatóságnak. Ezen tárgyak most az emléksarok vitrinjében láthatóak. A baráti kör nagy örömmel állt az emléksarok kialakításának ügye mellé, hiszen célkitűzésük a vízügyi múlt értékeinek ápolása, különös tekintettel arra, hogy Takács Lajos a nyugdíjas évei alatt a baráti kör tagja is volt. Az esemény végén – az ünnepélyes szalagátvágást követően – átadtákk a nagyközönség részére is a Takács Lajos-emléksarkot.

A Takács Lajosról készült kiadvány letölthető innen: http://intranet.kovizig.hu/letoltes/takacs_lajos_szuletesenek_100_evfordulojara.pdf

Pozsárné Kaczkó Zita

További programok »

Itthon

Szárnyakat bontottak a Karácsonyi Angyalok, várják az adományokat

Bonnyai Sándor idén is felhívással fordul azokhoz, akik szeretnének segíteni a rászorulókon, és szeretnék, ha mindenkinek jutna ajándék az ünnepen. A Karácsonyi Angyalok elnevezésű gyűjtőakcióról beszélgetett vele a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
12:48
FEL