Táblákkal harcolnak balesetek ellen

2016. május 13. 11:59 | Fekete Kata

Békés megyében 2015-ben az előző évihez képest emelkedett a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma, ezen belül könnyű sérüléssel és tragédiával végződő szerencsétlenség is több történt, mint 2014-ben. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság olyan táblákat készíttetett, amelyek a balesetveszélyes útszakaszokra, kereszteződésekre irányítják rá a figyelmet.

575-ról 609-re nőtt a 44-esen a közúti balesetek száma. Emelkedett az ittasan okozott baleseteknek a száma, mind a halálos kimenetelű baleseteknek a száma. Ezen elgondolkodva jutottak odáig a kollégáim, hogy a táblás megoldással próbálkozunk – tájékoztatott Pelleg József rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az első jelzést ma helyezték ki a szakemberek Békéscsaba határában, a 44-es számú főút Kondoros felé vezető szakasza mellé. A főút két város közötti részén 2014-ben még három, 2015-ben azonban már tíz személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. A sebesség helytelen megválasztása, a szabálytalan előzés három alkalommal emberéletet követelt. Az elmúlt 10 évben azon a 18 kilométeres útszakaszon, amelyet táblával jelölt meg a rendőrség, 101 balesetben 156-an sérültek meg és 11-en vesztették életüket.

A rendőrség munkatársait saját tapasztalatok is inspirálták a tábla ötletének kitalálásakor. Azon ugyanis nem csak két karambolozó kocsi képe, hanem a megkülönböztető-jelzések is láthatóak, illetve az, hogy meddig tart az adott, veszélyes útszakasz. Hogy ezek sötétben is jól látszódjanak, fényvisszaverő bevonatot is kaptak. A szakemberek szerint így nagyobb az esély arra, hogy felhívják a közlekedők figyelmét a veszélyre.

 Az elkövetkezendő egy hétben Békés megyében további 7 helyszínre kerülnek majd ki a jelzések, összesen 20 tábla készült.

Pardi Ildikó rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Baleset-megelőzési Csoportjának vezetője azt mondta: habár baleseti gócpontok nincsenek a megyében, a cél ezekkel a táblákkal az, hogy olyan útszakaszokra, útkanyarulatokra, útkereszteződésekre hívjuk fel a közlekedők figyelmét, amelyben 2015-ben vagy emelkedett a balesetszám, vagy pedig az előző évekre visszamenőleg rendszeresen, vissza-visszatérően történik baleset.

A rendőrség továbbá arra kéri a közlekedőket, hogy tartsák be az előírásokat és vegyék figyelembe a balesetek megelőzése érdekében megfogalmazott tanácsokat. Kevés kivételtől eltekintve a szerencsétlenségek oka emberi hiba, tudatos szabályszegés, figyelmetlenség. Így a balesetek megelőzése érdekében legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek.

Készült egy felmérés a balesetveszélyes utakról. A térképet itt találják.

FEL