Szivattyúzzák a belvizet

2016. február 16. 17:40 | Zsíros András

Két hét alatt lehullott az egész februárra jellemző csapadékmennyiség, ami egyre több feladatot ad a szakembereknek. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg kilenc belvízvédelmi szakaszon, az Élővíz-csatornán másodfokú, míg a többi területen elsőfokú készültség van érvényben.

Már több mint húsz szivattyútelep üzemel az igazgatóság illetékességi területén, amelyek egy hónap alatt több mint 13 ezer köbméter vizet emeltek át a folyókba. A Dánfoki üdülő mellett működő szivattyú jelenleg másodpercenként 3 köbméteres kapacitással dolgozik. Lovas László, a Békés III. szivattyútelep vezető gépésze elmondta, Békéscsaba és Gyula környéki területekről szivattyúzzák az Élővíz-csatornába a belvizet. Ez érkezik ide, amit a Kettős-Körös magas vízállása miatt kell most gépi erővel átemelniük a folyóba.

A telep ennél akár négyszer nagyobb vízhozam kezelésére is képes lenne. A szakemberek szerint a belvízhelyzet az évszaknak megfelelő. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása alapján öt tározóban jelenleg közel kétmillió köbméter belvizet tartanak vissza. Az előrejelzések a következő napokra további csapadékot ígérnek.

FEL