A belvíz és az árhullám nem szerencsés párosítás

2020. június 24. 06:25 | Sipos Gábor

Elkezdődött a belvízi védekezés Békés megyében. A lokálisan, egy nap alatt lehulló 90 milliméternyi eső komoly gondokat okoz a mezőgazdasági területeken. A védekezést nehezíti a Romániából érkező árhullám is. Az elmúlt hetekben lehullott csapadék komoly gondokat okoz megyeszerte. A KÖVIZIG munkatársai 24 órás ügyeletben ellenőrzik a megye csatornahálózatát és a szivattyúkat.

A csapadékos júniusban szélsőséges értékeket mérhettünk. Ebben a hónapban már kétszer annyi eső esett, mint a megszokott mennyiség. Ennek köszönhetően, főleg a mélyebben fekvő területeken elöntések alakultak ki, emiatt szükséges a belvízvédekezés. Jelen pillanatban 26 szivattyútelep működik Békés megyében. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszából 8 szakaszon belvízvédelmi készültséget tartanak.

A nyolc szakaszból ötön elsőfokú, háromon másodfokú készültség van érvényben. Ez utóbbi éjjel-nappali ellenőrzést jelent még az automata berendezések esetén is. A belvízvédekezést nehezíti a Romániából érkező árhullám is.

– Az árhullámok a magyarországi szakaszokon egymásra halmozódtak, ez okozza a meder teltségét, illetve az elsőfokú árvízvédelmi készültséget megközelítő vízállásokat. Jelen pillanatban azt mondhatjuk, hogy bár nagyon közel lesz egy-két szakasz hozzá, de sehol nem várjuk, hogy meghaladja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a folyóknak a vízszintje – mondta Lúczi Gergely, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese

A további esőzések és az árhullám miatt valószínűleg a következő két hétben még nem lesz használható a gravitációs átemelés, így folytatódik a csatornák szivattyúzása.

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL