A belvíz és az árhullám nem szerencsés párosítás

2020. június 24. 06:25 | Sipos Gábor

Elkezdődött a belvízi védekezés Békés megyében. A lokálisan, egy nap alatt lehulló 90 milliméternyi eső komoly gondokat okoz a mezőgazdasági területeken. A védekezést nehezíti a Romániából érkező árhullám is. Az elmúlt hetekben lehullott csapadék komoly gondokat okoz megyeszerte. A KÖVIZIG munkatársai 24 órás ügyeletben ellenőrzik a megye csatornahálózatát és a szivattyúkat.

A csapadékos júniusban szélsőséges értékeket mérhettünk. Ebben a hónapban már kétszer annyi eső esett, mint a megszokott mennyiség. Ennek köszönhetően, főleg a mélyebben fekvő területeken elöntések alakultak ki, emiatt szükséges a belvízvédekezés. Jelen pillanatban 26 szivattyútelep működik Békés megyében. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszából 8 szakaszon belvízvédelmi készültséget tartanak.

A nyolc szakaszból ötön elsőfokú, háromon másodfokú készültség van érvényben. Ez utóbbi éjjel-nappali ellenőrzést jelent még az automata berendezések esetén is. A belvízvédekezést nehezíti a Romániából érkező árhullám is.

– Az árhullámok a magyarországi szakaszokon egymásra halmozódtak, ez okozza a meder teltségét, illetve az elsőfokú árvízvédelmi készültséget megközelítő vízállásokat. Jelen pillanatban azt mondhatjuk, hogy bár nagyon közel lesz egy-két szakasz hozzá, de sehol nem várjuk, hogy meghaladja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a folyóknak a vízszintje – mondta Lúczi Gergely, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese

A további esőzések és az árhullám miatt valószínűleg a következő két hétben még nem lesz használható a gravitációs átemelés, így folytatódik a csatornák szivattyúzása.

További programok »

FEL