Színpadról a menhelyre: A felelős állattartásra hívják fel a figyelmet

2019. október 30. 16:30 | Varga Diána

A Békéscsabai Jókai Színház kollektívája különleges kezdeményezéssel igyekszik rávilágítani a a menhelyi kutyák örökbefogadására és az önkéntesség fontosságára.

Rövid útbaigazítás, néhány jótanács és az önkéntesek el is indultak első sétájukra a csabai kutyamenhely lakóival. A segítők ezúttal a Jókai színház kollektívájából kerültek ki, nem is akármiért.

Kerstin Slawek – Dorotty Szalma - Gulyás Levente: Sárkány a szekrényben című zenés mesejátékában – melyet a csabai teátrum ebben az évadban tűzött repertoárjára – a főszereplő hercegnő Lessing úrnak nevezi el vágyott, születésnapjára kért kutyáját, ehelyett azonban egy sárkányt kap – magyarázta a színház direktora, miért éppen a Lessing úr projekt elnevezést kapta az intézmény legújabb kezdeményezése. Seregi Zoltán megjegyezte, hogy habár a karakter a színpadon nem jelenik meg, szerették volna, ha valamilyen formában mégis kilépne a teátrum falai közül. Kezdeményezésük lényege, hogy a színház munkatársai megsétáltatnak egy-egy menhelyi kutyust, a párosokat lefotózzák, így adva kedvet a leendő örökbefogadóknak. Emellett adománygyűjtést is szerveznek a csabai menhely javára november 5-től 14-ig.

Kiszely Zoltánné Tünde, a Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesületének tagja arról tájékoztatott, hogy a békéscsabai, Kétegyházi úti menhelyen jelenleg mintegy 230 kutyáról gondoskodnak. Megjegyezte, hogy a felelős gazdik száma hazánkban alacsony, ezért az örökbefogadást alaposan meg kell fontolni – többek közt ezért szorgalmazzák a személyes beszélgetést, illetve azt, hogy a leendő gazdik többször látogassanak ki hozzájuk, ismerkedjenek meg a kiszemelt állatokkal. Mint mondta, a tapasztalatok szerint sok kutyus kerül vissza hozzájuk, ezért nem mindegy, kihez kerülnek a négylábúak.

A szerda délutáni sétáltatás és fotózás alkalmával a teátrum kollektívájának önkéntesei közül többen is a felelős állattartás fontosságára hívták fel a figyelmet és szorgalmazták, hogy az, aki nem tudja vállalni az örökbefogadást, segítsen önkéntesként a menhelyi kutyusoknak. Azt is kiemelték, hogy a négylábúak tele vannak szeretettel, melyet feltétel nélkül adnak át az embereknek.

 

V.D., H.Sz.

Galéria

Kultúra

Online premierjére készül a Jókai Színház

Többszörösen is különleges bemutató lesz május 28-án 19 órakor: Anthony Shaffer Detektívjátszmájának tv-változatát láthatja a közönség a Jókai Színház weboldalán. A világhírű krimi tavaly októberben nagy sikert aratott Békéscsabán, és most elkészült a televíziójáték Katkó Ferenccel és Tege Antallal a főszerepben.
2020. május 26. 17:25
FEL