Színezd újra! Színkapcsolataink

2021. február 23. 14:54 | Csiffáry Zsuzsanna

A színek tudományával foglalkozó kutatók szerint a színek megtapasztalása szorosan kapcsolódik az érzéseinkhez és a tudatalattinkhoz. Például gyakran érezzük azt egy szobában, hogy a falak színe vagy a belsőépítészeti tervezés valamilyen hatással van ránk, még akkor is, ha pontosan nem tudjuk meghatározni ennek természetét. Több szemszögből kutattunk a témában. Önnek van kedvenc színe?

Sajgó Józsa Anikó színtanácsadó megkeresésünkre elmondta, hogy a színek lelkileg, esztétikailag egyaránt hatnak ránk. Felhívta a figyelmet arra is, hogy saját színeink megállapításával üzenhetünk magunkról a világnak, illetve pénztárcánkat is kímélhetjük, hiszen azzal, ha ismerjük a színeinket (példéul azt, hogy mi áll jól nekünk), sokkal kevesebbet vásárolunk, mert eleve tudjuk, mire van szükségünk. A színtanácsadás egy abszolút tudatos szakma – tette hozzá Sajgó Józsa Anikó.

 

Sajgó Józsa Anikó színtanácsadó

 

A színeknek befolyással vannak lelkiállapotunkra és a pszichénkre. Dr. Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a családi terek a jó árnyalatokat kapják meg otthonában. Hozzátette, hogy általánosságban elmondható az, hogy a színeknek hatása van az emberekre: a pirosnak élénkítő, a kéknek nyugalmat árasztó; a sárgától jobb a kedvünk. Az egyénnek a saját, szubjektív állapota is befolyásolja azt, hogy hogyan érzékeli a színeket, például a piros irritálhat, a barna nyomaszthat bennünket, a kék szorongást kelthet bennünk.

 


Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta, hogy a színekkel nagyon jól lehet a néző figyelmét irányítani: direkt vagy indirekt módon a főszereplő általában a piros színt kapja meg, a fontos mellékszereplők a ciklámen, bordó, sötétbarna árnyalatait, a jók pedig zöldbe bújnak a tervezés során. Egy általános szabályra is felhívta a figyelmünket: a bábjáték vásári része általában erős színvilágban pompázik. A helyzetekre alapozva gondolkozik a tervező, így mindig az adott történet dramaturgiája, lényege az első, és ehhez igazodik maga a szín behatárolása.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Mlinár Pali 70!

Nagyon suta lenne ez a cikk, ha a "Mlinár Pál néptánc oktató 70 esztendős!" címet kapná. Ugyanis a művészek, a sportolók keresztnevét legtöbbször becézett formában használjuk. Ezáltal közelebb állnak hozzánk, kvázi családtagként örülünk a sikereiknek. A kerek születésnap alkalmából alaposan kikérdeztük!
19:29
FEL