Szilvamennyország Szarvason

2017. szeptember 9. 16:07 | behir.hu

Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja a szilva érés idején Szarvasra csábít. Az idei jubileumi szilvanapok vasárnapig  várja a szilvás ételek kedvelőit, valamint azokat, akik szívesen töltenének el egy szórakoztató hétvégét a Körös parti kisvárosban. A három napos fesztivál a kulináris élvezeteken túl koncertekkel, kulturális és gyermek programokkal várja a látogatókat.

A Körös parti kisvárosban már igen csak nagykorúvá érett szilva ünnep fő küldetése; a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A fesztiválon minden a hungarikummá "érett" pazar gyümölcsről; a szilváról szól, így minden korosztály kedvére válogathat a titkos szilvás receptekből, minősített szilvapálinkákból, kézműves szilvás sörökből, na meg persze a rézüstökben rotyogó szilvalekvárokból is.

A szarvasi szilvás programok péntek délután egy felvonulással kezdődtek majd koncertekkel (pl.:Fenyő Miklós, a Sugarloaf, Pál Dénes, a Piramis Évek, Gergely Róbert, Harmónika Virtuózai és sokan mások.), érdekes hagyományőrző programokkal folytatódik a vasárnapi szilvabúcsúztató zárásig.

Csasztvan András, a rendezvény megálmodója szerint érdemes felkeresni a tematikus udvarok helyszíneit is, legyen az a Kölyök udvar, ahol a gyermekek bontakozhatnak ki kedvükre, vagy a Kézműves sörök és a Borvidékek udvara, amelyek a felnőtteknek ajánlatos kitérő. A Lekvárosok utcája és a Sütitér pedig is az ínyenceknek tartogat kihagyhatatlan lehetőségeket.

A három napos eseményen Békés megye legjobb szakácsai, cukrászai is jelen vannak– az ő tudásuk garancia arra, hogy minden kínált étel a legjobb minőségben kerül az asztalokra a Szilvanapokon. Az idei látványkonyhát is érdemes meglátogatni, ahol ízes szilvás étkek készülnek: Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Venesz díjas Olimpiai Aranyérmes Mesterszakács vezetésével. A jubileumi gasztrofesztiválon a hal alapanyag is meg jelenik, ami szintén egy jó partnere a szilvának. (pl.: szilvapálinkával illatosított grillezett filézett harcsa.

Az elmúlt években nagy siker  a szilvás sütemények receptversenye is, melyet idén is meghirdettek az olimpiai és világbajnok mestercukrász Erdős Hanna zsűrielnök vezetésével.

Egy biztos, aki szeptember második hétvégéjén Szarvasra látogat, feledhetetlen élményekkel gazdagodik pompás szilvás ételek és sokszínű programok társaságában.

Bővebben: a www.szilvanapok.hu oldalon!

További programok »

FEL