Sziki Károly- az irodalmi est igazi lélekfürdő

A mostani békéscsabai irodalmi est méltán lett része a Tavaszi Fesztiválnak, aminek lényeges célja, hogy többféle művészeti és kulturális ágat felöleljen és bemutasson a nagyközönségnek. Az összművészeti jelleget a klasszikus és kortárs versek, novellák felolvasása mellett, egy kiállítás kölcsönözte a rendezvénynek, ahol a szünetben még egy fiatal tehetséges zenész is a húrok közé csapott.

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke, Frankó Attila, több mint tíz évvel ezelőtt azért hívta életre a rendezvénysorozatot, hogy – az igazi klasszikus kávéházi hangulatban – teret kapjon a világ talán legkifejezőbb nyelve, a szép magyar nyelv.

Jeles dátumok és aktualitások köré épül minden békéscsabai irodalmi est. Páskándi Géza születésnapja- aki aktív részt vállalt az 56-os forradalomban- ,az ő művei kerültek először a közönség elé, de az Arany bicentenárium és József Attila közelgő születésnapja szintén említést kapott még pedig művészien előadott versek, írások képében.

Sziki Károly elmondta – a színészeten túl- visszatért a gyökereihez és a szülő falujáról Tiszaföldvárról ír könyvet. Személyes élő lélegző történetek és a település történelmi háttere is szerepet kap majd ebben. A pódium estet pedig elmondása szerint igazi lélekfürdőnek és borzasztó fontosnak tartja.

– Tele vagyunk félelemkeltéssel, jönnek a bevándorlók, jön mindenki, mindenkivel csak háborúzunk, az ember arra kel, hogy mindenhol már háború van. De arról, hogy ma van születésnapja Páskándi Gézának vagy arról, hogy hamarosan lesz Kosztolányi Dezsőnek vagy Cervantesnak április 23-án van a születésnapja, csak improvizálok. Hogy a lélekháború helyett egy kicsi irodalmat keressünk és figyeljük meg, a nézők is, hogy ahogy bejött ez a háborúskodás mindenhonnan kiszorult az irodalom nem látjuk sehol sem. Nincs irodalmi emlékezés, csak mindig fejbe vágnak bennünket, hogy most mi történt- hallottuk Sziki Károly érdemes színművésztől.

Presits Tamás már régóta szereplője az irodalmi estnek. A színművész munkáját a szemetelő tavaszi esőhöz hasonlította.

-Picit messziről talán láthatatlan ez a permetezés, ez a kulturális finom permet. Viszont nagyon fontosnak tartom, hogy minden hónap első keddjén összejöjjünk, új verseket ismerjünk meg, új előadókat ismerjünk meg, mint Sziki Károly, aki másodszor, vagy harmadszor van közöttünk. Mindig valami újat, valami mást tudunk nyújtani- Presits Tamás színművész

Dudás Ildikó amatőr festő számos különféle technikával készült alkotást hozott el az estre, aki igaz autodidakta módon tanulta a grafikát, a festészetet mégis rövid idő alatt egyre kiforrottabbnak tűnik a stílusa. A következő irodalmi est május 2-án kedden lesz ismét a békéscsabai városháza dísztermében.

Megosztás:

Címke: ,