Szijjártó Péter: Magyarország elsők között tesztelheti a japán Avigan gyógyszert

2020. május 24. 14:04 | behir

Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az elsők között kapott a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszerből, részint koronavírusos betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az egyik legnagyobb közösségi oldalon közzétett felvételen.

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett, a világ számos pontján zajlanak kutatások, amelyeknek az a céljuk, hogy a koronavírus elleni gyógyszert megtalálják. Hozzátette: Japánban törzskönyvezett Avigan favipiravir összetevője hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében.

A tárcavezető tájékoztatása alapján száz beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer érkezett szombat reggel Magyarországra. Ezek a gyógyszerek a lehető legjobb helyre, a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába kerülnek, hiszen ott zajlanak azok a kutatási munkák Magyarországon, amelyek ennek a hatóanyagnak a jövőbeni szerepét vizsgálják – hangsúlyozta.

 

 

A Pécsi Tudományegyetem professzora a felvételen elmondta, hogy az Avigant Japánban törzskönyvezték, ott engedélyezték, eredetileg nem koronavírusos, hanem influenzás betegekre és rendkívül hatékonynak találták a vírus megölésében. Kovács L. Gábor kiemelte: most az egész világ megpróbálkozik azzal, hogy ezt a készítményt a koronavírus ellen is bevesse. A professzor azt is közölte, miszerint száz magyar beteg gyógyítását kezdik meg ellenőrzött körülmények között, klinikai vizsgálatok keretében, nagy óvatossággal.

 

Forrás: hirado.hu/MTI

 

További programok »

FEL