Szijjártó: A fiatalok megtartásához nagy nemzetközi cégeket kell hazánkba hozni

2018. április 6. 14:58 | behir

Újabb kapacitásbővítő beruházás történt Békéscsaba egyik legnagyobb foglalkoztatójánál, a Csaba Metál Zrt.-nél. Az üzemcsarnok felépítését a kormány is támogatta. Az átadó ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, akival az Aktuális című műsorban Szabó Rita beszélgetett.

 

- Mekkora támogatást kapott a kormánytól erre a beruházásra a Csaba Metál Zrt.?

- Összesen 1,3 milliárd forintos készpénztámogatást biztosítottunk ehhez az összességében 5,7 milliárd forintos beruházáshoz. Ezzel Békéscsabán 4000 négyzetméternyi új gyártóterület jött létre, és a vállalat a szeghalmi kapacitását is bővítette 3500 négyzetméterrel. Ennek a beruházásnak köszönhetően 165 munkahelyet sikerült teremteni, ami pedig legalább ennyire jó hír az, hogy Majoros Bélával, a cég vezérigazgatójával megállapodtam arról, hogy egy újabb beruházást hajt majd végre, ami egy 3,7 milliárdos forintos beruházás lesz, ami csak Békéscsabát illeti. Újabb csarnokokat épít a vállalat, új gyártósorokat hoz bele. Ehhez a 3,7 milliárd forintos beruházáshoz is 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít a kormány. Ezzel 100 újabb munkahely jöhet létre, amely stabilan már ezer munkavállaló fölé viszi a vállalatot.

 

- Miért tartják fontosnak, hogy támogassák az ehhez hasonló cégek beruházásait?

- A magyar gazdaság egy új időszámítás kezdetén van, alapvetően a nemzetközi helyzet miatt. A világgazdaság drámai változásokon ment keresztül. Szinte minden nap új technológiákat vezetnek be. A digitalizáció, az Ipar 4.0 területén. Olyan technológiák kerülnek a mindennapos gyártási használatba, amelyekről korábban azt sem tudtuk, hogy léteznek, vagy nem is gondoltunk rájuk. A magyar gazdaságnak ehhez folyamatosan alkalmazkodnia kell. Eddig a magyar gazdaság rendkívüli sikereket tudott felmutatni. Az alacsony adók, a szakképzett munkaerő, és az ország biztonsága miatt nagyon sok beruházás érkezett Magyarországra. Évről évre döntöttük meg a rekordokat. Nagyon fontos, hogy ezen beruházások között legyenek nemzeti tulajdonban, magyar tulajdonban lévő, családi tulajdonban lévő vállalatok, mert egy gazdaság sikere mindig két tényezőn múlik. Az egyik az, hogy a nagy nemzetközi vállalatok megfelelően bíznak-e az adott országban, az adott gazdaságban. Például Békéscsabán itt van a Linamar, amely egy nagy nemzetközi vállalatként Magyarországot, és azon belül Békéscsabát választotta. A másik az, hogy megvannak-e azok a nemzeti tulajdonú cégek, amelyek pedig egyrészt beszállítói tudnak lenni ezeknek a nagy nemzetközi vállalatoknak, másrészt pedig a stabilitást, az állandóságot tudják biztosítani. Ezért fontos az, hogy a kifejezetten magyar tulajdonban lévő, már nagyvállalati kategóriába kerülő cégeket támogassuk. Ráadásul a Csaba Metálnak a folyamatos fejlesztései általában a magyar autóipart is segítik. A magyar autóipar jelenti a zászlós hajóját a magyar nemzetgazdaságnak. Az ipari kibocsátásnak a 28,8 százaléka az autóiparból jön. Annak érdekében, hogy még több autóipari vállalatot tudjunk meggyőzni arról, hogy Magyarország a legjobb hely a munkahelyteremtő beruházásaik szempontjából, ahhoz kellenek az ilyen beszállító cégek, mint például a Csaba Metál. Ezt így mind bevonva a mérlegelésbe jött ki végül aztán az, hogy egy ilyen jelentős, 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást tudtunk adni a Csaba Metálnak ehhez a mostani beruházáshoz, és ugyanennyit adunk majd a következőhöz.

 

- Még mindig a Csaba Metálnál maradva, ez egy igazi sikertörténet, hiszen kis családi cégből sikeres nagyvállalkozássá nőtte ki magát. Magyarországon megfelelőek a körülmények ahhoz, hogy a kisvállalkozások kinőjék magukat, és ilyen sikeresekké váljanak?

- Hogyha egy vállalat igazán naggyá akar válni Magyarországon, akkor fontos, hogy a nemzetközi piacokon is sikeres tudjon lenni. Mert egy tízmilliós ország gazdasága az azt feltételezi, hogy az igazán nagy sikerre vágyó vállalatok a hazai piaci sikereken túl külföldi piacokon is sikeresek kell, hogy legyenek. Ilyen például a Csaba Metál, hiszen az Audi, a Ferrari, a Porsche, a BMW, a Peugeot, a Mercedes autóiba mind-mind szállít a Csaba Metál alkatrészeket. Részben közvetlenül, részben pedig Magyarországon működő más elsőkörös beszállítókon keresztül, akár a ZF, vagy a Bosch, vagy a többi nagyvállalaton keresztül. Rendkívül fontos, hogy a külpiaci sikerekben tudjunk támogatást nyújtani ezeknek a cégeknek. Ezért van az, hogy nagyon komoly beszállítói programokat végzünk. Ez azt jelenti, hogy az itt termelő nagy nemzetközi vállalatoknak magyar kisvállalkozásokat ajánlunk és fejlesztünk annak érdekében, hogy elérjék azt a mennyiségi és minőségi küszöböt, amin átlépve beszállíthatnak egy-egy ilyen nagyvállalatnak. Az első lépés mindig az, hogy a Csaba Metál beszállít azt Audinak Magyarországon, utána pedig az Audi egész hálózatában már külföldön is. Ezt az utat segítjük végigjárni a kisvállalkozásoknak. Én azt gondolom, hogy ezért is nagyon fontos, hogy minél több nagy nemzetközi vállalat bízzon Magyarországban, mert ha ők már itt vannak, akkor ők arra törekednek, hogy minél több helyi beszállítójuk legyen, hiszen az olcsóbb. Ha közelebbről hozzák az anyagokat, akkor az alacsonyabb szállítási költségekkel jár. Ha már ők itt vannak, és magyar beszállítókat akarnak, akkor ezen az alapon tudjuk fejleszteni a magyar kis- és középvállalkozásokat. Van több olyan, egyébként családi alapról indult vállalat, – ezek még elsősorban autóipari cégek, példaként a Jász-Plasztikot is említhetem itt – amely azzal, hogy a külpiacokon is sikeres tud lenni, igazi nagy magyar vállalattá növi ki magát.

 

 

- A foglalkoztatási adatok egyre biztatóbbak Magyarországon. Azonban Békés megye még mindig küzd az elvándorlással. Elképzelhetőnek tartja azt, hogy az M44-es autóút megépülése egy lökést adhat a régiónak?

- Amikor azt a kérdést vitatjuk, hogy a magyar fiatalokat hogyan tudjuk minél nagyobb számban Magyarországon tartani, akkor szerintem a jó válasz az az, hogy olyan nagy nemzetközi márkákat kell meggyőzni a Magyarországra településről, amelyek jó fizetéseket tudnak adni, perspektívát tudnak felmutatni, kiszámítható megélhetést tudnak biztosítani, az előrelépés lehetőségei világosak. Ezért fontos, hogy ha akár az Audi, akár a BlackRock, akár a Bosch, akár a Continental, akár a Mercedes Magyarországba helyezi a bizalmát, nagy gyárakat hoznak, mert egy magyar fiatalnak akkor nem kell Németországba menni, hogy az Audinál, vagy a Mercedesnél dolgozzon, nem kell Amerikába menni, hogy a BlackRocknál helyezkedjen el, hanem azt meg tudja tenni itt Magyarországon is. Ha ezt megyékre bontjuk le, akkor azért nagyon fontos, hogy Békés megyébe a tavalyi esztendőben összesen 74 milliárd forintnyi beruházás érkezett, mert ez 29 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez látszik már a munkaerőpiaci adatokon is, hiszen 6,5 százalékkal csökkent egyetlen esztendő alatt a munkanélküliség itt Békés megyében. Egy Csaba Metál-beruházás, egy Linamar-beruházás segít abban, hogy itthon tartsuk a fiatalokat, hiszen jó fizetést és kiszámítható jövőképet kaphatnak. Ezért nagyon fontos, hogy az M44-es építése gőzerővel zajlik. Mert ha Budapest és Békéscsaba között végig kétszer két sávon lehet autózni, akkor az elképesztő módon megnöveli ennek a térségnek a versenyképességét, hiszen itt még mindig van munkaerő-utánpótlás. Az ország északnyugati felében, középső részében már gyakorlatilag a vállalatok csak azt kérdezik tőlem, hogy honnan lesz elég munkaerejük, mert ők jönnének ide Magyarországra, még több befektetést hoznának, hiszen az ország biztonságos. A szigorú migrációs politikánk miatt a legbiztonságosabb európai ország. A munkaerőt szeretik, mert szorgalmas, jól képzett, és nálunk vannak Európa legalacsonyabb adói, tehát még jönnének, csak legyen munkaerő. A kormány fejleszti a repülőteret, így lehetővé válik a légi szállítás innen, ami a logisztikai költségek csökkenését, a szállítási idők csökkenését jelentheti. Zajlik a vasút korszerűsítése is. Nem véletlen, hogy nyomdaipari iskolát is építünk a tradicionális békéscsabai ipar lehetőségeit is megteremtsük a jövőre nézve is. Ezek a beruházások így összességében hozzá fognak járulni ahhoz, hogy ez a tavalyi 29 százalékos beruházási növekedési ütem, amihez hasonló nem tudom, hogy volt-e már Békés megye életében, az egy állítás legyen az idei esztendőben is, meg utána is.

 

- Egyébként a térség hogyan lobbizhat azért, hogy ezek a nagyvállalatok valóban Békés megyét válasszák?

- Amikor egy-egy nagyvállalattal tárgyalok, és amikor megállapodunk, hogy Magyarországra jönnek, és akkor elkezdjük nézni a lehetséges célpontokat, akkor nekem mindig nagyon fontos a helyiekkel való együttműködés. Tehát fontos, hogy a helyi vezetők értsék a jelentőségét egy-egy beruházásnak. Itt helyben olyan vezetők vannak, a Csaba Metállal való beruházást megelőzően. most Herczeg Tamással hosszasan tárgyaltam, aki most csatába indul a békéscsabai emberek bizalmáért, és hogyha meg tudja nyerni a választást ebben a választókerületben, akkor a békéscsabaiak nyernek maguknak egy olyan parlamenti képviselőt, aki már eddig is sokat segített a beruházások idevonzásában. Egy olyan képviselőjük lesz, aki majd jó tárgyalópartner lesz nekünk és a vállalatoknak is ahhoz, hogy minél több fejlesztést hozzanak Békéscsabára. Úgy látom, hogy jó az együttműködés a Szarvas Péter polgármesterrel, akivel kifejezetten sokat dolgoztam együtt az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy az ipari park fejlesztését a kellő sebességre tudjuk lökni. Sokat dolgoztunk együtt a nyomdaipari iskola újraindításán, a röplabda akadémia megépítésén. Folyamatosan konzultálunk arról, hogy hogyan tudjuk még vonzóbbá tenni ezt a területet. A Szarvas Péterrel és Herczeg Tamással való együttműködés egy jó garancia lehet arra az elkövetkezendő időszakban, hogy még több beruházót tudjunk megnyerni Békéscsabának.

 

 

- Az április 8-i országgyűlési választásokkal kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: a tét, hogy bevándorló ország leszünk-e, vagy sem, és hogy Magyarország megmarad-e magyar országnak. Ez azt jelenti, hogyha nem a jelenlegi kormány marad, akkor van rá esély arra, hogy migránsok érkeznek az országba?

- Az elmúlt időszakban a fél életemet külföldön töltöttem, vagy annál lehet, hogy egy kicsit többet is. Higgyék el nekem, hogy ma a vita a nemzetközi térben, és elsősorban a nagy nemzetközi intézményekben, New Yorkban, Brüsszelben, Genfben, az ENSZ-ben, az Emberi Jogi Tanácsban, az Európai Unióban arról zajlik, hogy milyen legyen a világ migrációs politikája az elkövetkezendő időszakban. Óriási erők dolgoznak azon, hogy lenyomják a torkunkon azt, hogy a migráció jó, a migráció megállíthatatlan, a migrációt szervezni kell, a migránsokat segíteni kell, és hogy a migránsok jogai előrébb valók, mint a mi biztonsághoz fűződő jogaink. A helyzet az az, hogy azt próbálják lenyomni a torkunkon, hogy a migráció az valamifajta alapvető emberi jog lenne, de ez nincs így. Az nem létezik, hogy az ember felkel, rábök a térképre, azt mondja, hogy én itt akarok élni, ezért én most oda elindulok, árkon-bokron keresztül odamegyek, megsértem a határokat, nem érdekelnek a helyi szabályok, én oda akarok jutni. Ilyen emberi jog nincs. Olyan viszont van, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy biztonságban éljen a saját hazájában. Nekünk, magyaroknak is jogunk van ehhez, tehát azt nem fogjuk engedni, hogy más döntsön helyettünk, hogy ki jöhet be Magyarországra, és kivel kell nekünk itt együtt élni Magyarországon. Április 8-án az fog eldőlni, hogy ez a magyar emberek biztonságára koncentráló bevándorlásellenes politika folytatódik-e Magyarországon. Ha nem, akkor az Európai Unió át fogja nyomni a betelepítési kvótát még június vége előtt. Ugyanis július elejétől osztrák elnöksége lesz az Európai Uniónak. Az osztrák kormány pedig alapvetően egy bevándorlásellenes kormány, ők biztos, hogy nem fogják segíteni ezt az ügyet. Ha júniusig az Európai Unió nem tudja átnyomni a kötelező betelepítési kvóták ügyét, akkor várniuk kell, és ezt ők nem akarják. Ezért akarják azt, hogy Magyarországon olyan kormány alakuljon, amely bevándorláspárti kormány. Ma a magyar ellenzék az egy bevándorláspárti politikai szerveződés. Emlékezhetünk rá, egyik ellenzéki párt, a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP sem szavazta meg azt, hogy a kötelező betelepítési kvóta tilalma bekerüljön az alkotmányba. Folyamatosan bírálták a határkerítés építését, folyamatosan bírálták a magyar határvédelmi intézkedéseket. Azt mondták, hogy a migráció csak egy álprobléma. A helyzet az az, hogyha nem ez a kormány marad hivatalban Magyarországon, akkor az Európai Unió és az ENSZ is simán keresztül tudja nyomni a saját migrációs elképzelését, és akkor bizony Magyarországnak migránsok ezreit kell befogadnia évente.

 

- Ha már az ellenzéknél tartunk, mi lehet az oka annak, hogy egyáltalán napi témájukon sincs a bevándorláspolitika?

- Mert ők bevándorláspártiak, tehát amikor a népszavazás zajlott a kötelező kvótáról, ők világossá tették, hogy azt kérik az emberektől, hogy ne menjenek el a népszavazásra, ne mondjanak véleményt a jövőnket illető legfontosabb kérdésről. Utána pedig blokkolták azt, hogy az emberek akaratának megfelelően az alaptörvénybe beírjuk, hogy nem lehet kötelező betelepítési kvóta Magyarországon. Bevándorláspártiak, nem véletlenül járt az MSZP miniszerelnök-jelöltje, Karácsony Gergely a közelmúltban Brüsszelben. Nem véletlen, hogy Brüsszelben és New Yorkban is a magyar ellenzéknek szurkolnak. De a jó hír az az, hogy nem Brüsszelben és New Yorkban döntenek arról, hogy ki kormányozza Magyarországot, hanem a magyar emberek hoznak döntést április 8-án.

 

- Ahogy mondta, több fronton háborút vív, hol Genfben, hol New Yorkban ismerteti a magyar kormány álláspontját az ENSZ migrációs terveivel kapcsolatban. Mi az oka a nézetkülönbségnek?

- A fő vita az arról szól, hogy akkor most a migráció jó dolog-e vagy rossz, és hogy a migráció megállítható-e vagy nem. Az ENSZ azt próbálja erőltetni, hogy a migráció jó, azt szervezni kell, az hozzájárul a globális jóléthez, a világ fejlődéséhez. Ezzel szemben a helyzet meg az, hogy az elmúlt három esztendőben Európában összesen 28 terrortámadás követtek el migrációs hátterű személyek. Ebben a 28 terrortámadásban meghaltak több, mint 330-an, és megsebesültek több, mint 1300-an. Aki ezek után azt állítja a migrációról, hogy jó, az tényleg nem tudja, hogy miről beszél. Az sem igaz, hogy a migráció megállíthatatlan lenne, merthogy a migráció igenis megállítható, ezt mi magyarok bebizonyítottuk, hiszen a kerítés építésével a magyar rendőrök és honvédek munkájával sikerült elérnünk azt, hogy a migrációs folyamatokat meg tudtuk állítani a saját határunkon. Arról is vitázunk, hogy akkor kinek a joga eldönteni azt, hogy egy adott országban kik éljenek. Mi úgy gondoljuk: azt, hogy Magyarországon kik éljenek, csak mi magyarok dönthetjük el. Az nem megy, hogy majd Brüsszelben, vagy New Yorkban valaki megmondja, hogy ki jöhet be Magyarországra, és ki nem jöhet be. Vitázunk persze arról is, hogy a határvédelem mennyire lehet szigorú. Az ENSZ azt akarja elérni nálunk, hogy a határsértést ne bűncselekményként fogjuk fel, hanem egyfajta adminisztratív ügyként. De a helyzet az, hogyha egy ország nem tudja a saját határait kontrollálni, akkor nem ország többé. Ha mi nem tudunk világosan döntést hozni arról, hogy ki jöhet be, akkor onnantól kezdve elvesztettük a kontrollt a saját országunk fölött. Úgyhogy a migrációt továbbra sem tartjuk jónak. A migrációt nem szervezni akarjuk, hanem megállítani. Világossá tesszük, hogy Magyarországra csak az jöhet be, akinek mi megengedjük.

 

- Ha lehetőség adódik rá a jövőben, mint külgazdaság és külügyminiszterként milyen tervei vannak az elkövetkezendő időszakra?

- Decemberig zajlik a vita az ENSZ globális migrációs csomagjáról, és decemberig kellene eljutnunk oda, hogy a magyar kormány 12 pontját sikerüljön belevenni ebbe a dokumentumba. Ennek kapcsán most persze mindenki azt mondja, hogy ez nem lesz kötelező, nem kell ezen nagyon vitázni. De ezt a filmet mi már egyszer láttuk, merthogy az Európai Unió is azt mondta először, hogy a betelepítési kvóta nem lesz kötelező, hanem önkéntes, mert csak 40 ezer emberről szól. Most meg több százezer emberről szóló, vég nélküli, időbeli korlát nélküli kötelező betelepítési mechanizmust hoztak létre. Az elkövetkezendő időszakban mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogyha választópolgároktól felhatalmazást kapunk, hogy az ENSZ-ben megakadályozzuk a globális migrációs csomag elfogadását, az Európai Unióban pedig megakadályozzuk a kötelező betelepítési kvóta elfogadását. Ha a jelenlegi ellenzéki pártok kerülnek hivatalba, ők ezeket mind-mind támogatni fogják.

 

- Végezetül így a ciklus felé, ha mérleget kellene vonnia, akkor mennyire elégedett a kormány eddigi munkájával?

- Megtiszteltetés, hogy ezt a munkát végezhettük. A legjobb tudásunk szerint próbáltunk eljárni annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonsága, és Magyarország versenyképessége európai szinten is a kiválóak közé tartozzon. Mára el lehet mondani, hogy Magyarország Európa legbiztonságosabb országa. Külföldről, és a belföldi ellenzék által sokat támadott migrációs politikánk nyomán elértük, hogy nincsenek illegális bevándorlók az országban. Elértük azt, hogy nincsenek no-go övezetek az országba. Elértük azt, hogy Budapestről mindenki úgy beszél, mint a világ egyik legbiztonságosabb fővárosáról. Magyarországon ma már rekord alacsony a munkanélküliség. Amikor elkezdtük a kormányzást 2010-ben, akkor 12,5 százalék volt, ez lement 3,8 százalékra. A nyolc esztendő alatt 750 ezer új munkahely jött létre hazánkban. Gyakorlatilag elmondhatjuk azt, hogy aki akar dolgozni, annak erre lehetősége van. Az egyik talán legfontosabb feladat, ami egy kormány előtt állhat, hogy az emberek biztonságban legyenek, és dolgozhassanak.

 

További programok »

FEL