Szigorú szabályokkal, intézkedésekkel óvják a tanulókat Békéscsaba iskoláiban

2020. szeptember 18. 12:42 | Vári Bianka

Az iskolák szigorú járványügyi előírások szerint igyekeznek minimalizálni a koronavírus terjedését. A központi ajánlás alapján minden oktatási intézménynek saját intézkedési tervet kellett kidolgoznia. A tanévkezdéshez a kormány biztosította a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszert, és így járnak majd el az októbertől kötelező intézményi lázmérés eszközeivel is.

A Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is kidolgozta a tanévkezdésre azt a tervet, amivel a koronavírus-járvány terjedését szeretnék korlátozni. Vida András, az intézmény igazgatója elmondta: a közel 700 fős tanulói létszám mellett nem volt egyszerű feladat az intézkedési terv kidolgozása.

- Azokat a szabályokat, amelyek ehhez kapcsolódnak, úgy valósítjuk meg, hogy reggel például érkezésnél és délután a távozásnál valamennyi bejárati ajtót használják a gyerekek. A szülők kint várják a gyerekeket, tájékoztattuk őket arról, hogy melyik osztály, mely ajtókon keresztül érkezik illetve távozik - közölte Vida András.

A tanítási órákon és a foglalkozásokon nem, a közösségi terekben viszont mindenkinek el kell takarnia az orrát és a száját. Vida András hangsúlyozta: tanévkezdéskor, az első osztályfőnöki órákon a kisdiákoknak elmagyarázták a kialakult helyzetet, valamint bemutatták nekik a helyes kézmosás és maszkhasználat szabályait.

Az igazgató azt is elmondta: az oktatás az osztályok saját tantermében zajlik, egyedül az informatika, a technika és a testnevelés órák vannak szaktantermekben. Itt minden óra után fertőtlenítenek. Abban az esetben, ha egy diák tüneteket mutat, az iskola orvosi szobáját tudják elkülönítőként használni.

A Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolábanis odafigyelnek az intézkedések szigorú betartására. Az iskola igazgató-helyettese elmondta, arra törekszenek, hogy minél kevesebb diák tartózkodjon egyidőben az udvaron. Szántó Mihályné kiemelte, hogy az alsó és a felső tagozatos gyerekek más-más időpontban tartanak uzsonnaszünetet, továbbá az ebédnél is figyelnek arra, hogy elkülönítsék az osztályokat egymástól.

- Egy kicsit széjjelebb is húztuk az étkezést, hamarabb kezdjük, hogy ne legyen túl nagy torlódás. Mindenhol vannak kézfertőtlenítők. Amikor csoportbontás van a termekben, ott is mindenhol lefertőtlenítjük a padokat - mondta Szántó Mihályné.

Ezen kívül a korlátokat és a kilincseket is minden órában fertőtlenítik, valamint azt a tantermet is, amelybe új osztály érkezik. Az iskolába a diákok külön bejáratokon léphetnek be, szülő vagy más kísérő viszont nem látogathatja az intézményt.

Bár az iskolák szigorúan betartják a szabályokat, a koronavírus mégis megjelent már két békéscsabai iskolában is. A Kazinczy Ferenc Általános Iskolában és az Andrássy Gyula Gimnáziumban is egy-egy diáknál lett pozitív a koronavírus-teszt. Az érintett osztályok és tanáraik egy hétre áttértek a digitális oktatásra. A diákokat járványügyi megfigyelés alatt tartják.

 

További programok »

FEL