Szigonnyal akart „horgászni” – lebukott

A vízpartok világának letűnt századaiba illő történet játszódott le nemrégiben a Balaton mentén. Az ősi magyar halászszakma néprajzi múzeumban illő félelmetes eszköze „lendült” volna ismét használatba a halőrök ébersége nélkül. Az esetről a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. így számol be honlapján:

Rájár a rúd a napokban a zavarosban halászókra. Ezúttal is a nyugati medence környékén voltak sikeresek halászati őreink, akik kedden délelőtt a Határ-külvíz csatornán (Csömendi-árok) egy szigonyos orvhalászt értek tetten.

A tiltott, halfogásra alkalmas eszközt arra használta volna az elkövető, hogy azzal az ívási szándékkal a csatornába felúszó halakat elítélhető módon megfogja, indokolatlan szenvedést okozva az állatoknak. A halászati őr kollégáink megfigyelték ahogy szigonnyal a kézben a megfelelő alkalomra vár a vízparton. Halfogási szándékát a helyszínen elismerte, kihallgatásra a Marcali Rendőrkapitányságra állították elő. Tette orvhalászatnak, így pedig bűncselekménynek minősül.

 

 

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 

 

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 

 

A vízparton elvégzett munka végére a halgazdálkodási hatóság, majd a bíróság teszi fel a pontot, mint ahogyan a bűncselekmények esetében minden alkalommal. A kiszabott büntetés mértékétől függetlenül, azt kiegészítve, társaságunk hosszú évekre szóló eltiltással szankcionálja a kirívó szabálytalanságot elkövető orvhalászt.

A Nyugati-övcsatornán létesülő halrács egyébként épp az ilyen és ehhez hasonló esetek megelőzése érdekében épül. Az elsődleges cél, hogy a balatoni nagytestű hallállomány ne juthasson fel az olykor alig pár lépés szélességű árkokra. A halrács alatti csatornaszakasz is bőségesen nyújt ívófelületet ezeknek a nagytestű halaknak, így a szaporodás lehetősége a továbbiakban is adott lesz. A halrács feletti szakaszok ivadéknevelő képességét pedig ponty és harcsa ivadék kihelyezésével tervezzük kihasználni. A halrács csak az ívási vándorlás idején jelent majd zárt utat, az év többi részében nyitva lesz.

 

 

Cikk forrása: www.balatonihal.hu

Megosztás:

Címke: , , , , ,