70 kiló birkahúsból, bográcsokban készült pörkölt Mezőmegyeren. A békéscsabai településrész harmadik alkalommal rendezte meg a Szent Mihály-napi főzőversenyt. A környéken a múltban nagy hagyománya volt a magyaros konyhatechnika, úgynevezett pörköléssel elkészített ételeinek, amelyeket az ország ezen részein, legfőképp birkából főzték.
14 csapat állt munkához, akik 4-4 kilogrammnyi húsból készíthették el a pörköltöket, bográcsban. A Megyeri Íjászok csapata egyéves évfordulóját ünneplte a közös főzéssel.
Reggel 8 órától folytak az előkészületek, ugyanis ennek a húsnak akár 6 óra főzési időre is szüksége lehet.
– A nevezők számára 4 kg birkahússal tudunk hozzájárulni a főzéshez, minden egyéb eszközt nekik kellett biztosítaniuk. Nem volt megkötve, hogy fatüzeléssel vagy gázzal főzzenek. Minél több embert szerettünk volna bevonzani, hogy eljöjjenek és eltöltsenek közösen egy kellemes napot – fogalmazott Zalai Erika, a Csabagyöngye Kulturális Központ Arany János Művelődési Ház, szakmai vezetője.
A Nyugdíjas Egyesület Néptánc Klubjának csoportja, Barikák néven neveztek a versenyre. A hölgyek a klasszikus pörkölt elkészítését némi plusz fűszerrel tették izgalmasabbá: a birkapörköltünk egy kicsit hagyományos, de kicsit megturbóztuk. Teatojásba van pakolva a titkos fűszerkeverékünk: babérlevél, fokhagyma, szegfűbors, borókabogyó és színes bors keveréke. Természetesen, ezt a végén kivesszük, hogy csak az íze legyen benne.
A versenyen elkészült pörkölteket szakértő zsűri értékelte, akik a legjobbnak ítélt ételeket és a legszebben feldíszített asztalt is díjazták.