Szent István szobor a Szent István téren

2016. február 27. 08:52 | Fekete Kata

2018-tól Szent István szobor díszíti Békéscsabán, a Szent István teret. A közgyűlés Máté István alkotását választotta, amelyen az államalapító Máriának ajánlja az országát.

Mindenki másnak képzeli az államalapítót. A békéscsabai önkormányzat hagyta szárnyalni az alkotók fantáziáját, amikor pályázatot írtak ki és szinte egyetlen kitételként azt fogalmazták meg, hogy olyan maketteket várnak, amely méltó emléket állít államalapító királyunk előtt. Ez sokakban gondolatot ébresztett, hiszen minden eddiginél többen, 23 alkotó 27 tervvel jelentkezett. A szakmai zsűri hat alkotást választott ki, a közgyűlés pedig a csongrádi Máté István elképzelése mellett tette le a voksát. Az ötletének felvetője, dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő is e mellett szavazott.

- Másfél évvel ezelőtt fogalmazódott bennem meg a gondolat, hogy erre a szép térre, amely a városháza előtt van és Békéscsaba főtere, nagyon kellene egy Szent István szobor, hiszen a megye jogú városok közül talán Békéscsabának egyedül nincs Szent István szobra, miközben a főteret Szent István térnek hívják, ezt még 1910-ben az elődeink nevezték el - Kerekes Attila önkormányzati képviselő.

A két alakos kompozíció egyelőre csak maketten látható.

Máté István szobrászművész elmondta, hogy azért választotta Szent István alakját a boldogságos Szűz Máriával, mert megfogta, hogy az államalapító a koronát 1031-38-ig többször megtette ezt a nyilatkozatát és aztán később, végül 1038-ban ajánlotta Szűz Máriának örökségbe az országot. Máté Istvánnak számos szobrát láthatjuk köztéren. A csongrádi művész készítette Gyulán, az 1848-49-es honvédtiszti emlékhelyet, Hódmezővásárhelyen Szent Kristófot ábrázolta, Csongrádon az 50 éves zeneoktatásra készített emlékművet.

FEL