Szent István-napja az első magyar ünnepünk

2020. augusztus 20. 11:16 | Kugyelka-Zámbori Eszter

937 éve ünneplünk Magyarországon augusztus 20-án. A magyar lakosság először Szent István-napját ünnepelte, majd az évek előrehaladtával az államalapítást, végül az új kenyeret és az alkotmányt, attól függően, hogy az éppen hatalmon lévő világi vezetők hogyan döntöttek.

Első királyunk, Szent István megérdemli azt, hogy a nagy magyar történelem alakjai közül a legelső helyet foglalja el, ugyanis nagyon nehéz helyzetben volt – emelte ki Ugrai Gábor hírportálunk megkeresésére. A történelem tanár hozzátette: azzal, hogy a pogány magyarokat meggyőzte arról, hogy csatlakozzanak a kereszténységhez, a magyar népből egy országot alapított.

– Amikor 1083-ban szentté avatják István királyt, akkor oltárra emelik a holttestét, a maradványokat, és ez augusztus 20-án történik. Ekkor döbbenten veszik észre a kortársak, hogy a teste egyben maradt, tehát nem bomlott le, mumifikálódott, természetes úton. Egy szentnek kell, hogy legyen ereklyéje, ezért leválasztják róla az egész jobb kezét, ebből lesz majd a későbbi Szent Jobb – mondta el a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelem tanára.

1771-ben Mária Terézia ezt a napot nemzeti ünneppé nyilvánította és felvetette a naptárba. 1818-tól augusztus 20-án körbehordozták Budán államalapító királyunk ereklyéjét: ez a Szent Jobb-körmenet. 

 

 

A Horthy korszakban egészült ki az állami ünnep a tűzijátékkal, a zászlófelvonással és a tisztavatással. Ide kattintva az 1938-ban, Szent István évében készült archív felvételeket láthatják. 

– Azt is fontos még tudni, hogy a kommunista rendszerben igyekeztek az ünnepnap szakrális jellegét eltüntetni, így új tartalommal töltötték meg. 1949. augusztus 20-án életbe lépett az új Alkotmány, tehát ettől számítjuk azt, hogy augusztus 20-án az Alkotmány ünnepét ünnepelték egészen 1989-ig – emelte ki Nagy Adrienn, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. néprajzos, muzeológusa.

Egy másik kordokumentumban, egy 1949-es filmhíradóban a Magyar Népköztársaság Alkotmányának elfogadásáról szóló összefoglaló tekinthető meg: 

 

Találni archív felvételt arról is, hogyan ünnepelték az ország és Békés megye vezetői, valamint a környék dolgozói 1958-ban az Alkotmány ünnepét Békéscsabán, sőt azt is milyen ajándékot kapott a békéscsabaiaktól Kádár János 1965. augusztus 20-án

 

A rendszerváltást követően újra megjelent az ünnep szakrális jellege, augusztus 20-án emlékezünk államalapító Szent-István királyunkra – mondta el Nagy Adrienn. A néprajzos hozzátette: manapság is új elemekkel gazdagodik az esemény. Mint mondta: 2007. óta elkészítik az ország tortáját és egyre inkább családi ünnepként tekintünk erre az alkalomra.

FEL