Szegedi harsonások koncerteznek a Térzene Programban Gyulán

2020. október 29. 15:33 | behir

A Szeged Trombone Ensemble ad koncertet október 30-án, pénteken délután a Világóránál, a Térzene Program következő állomásán.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkársága komolyzenei sorozatának célja, hogy az 5000 fő feletti települések közül minél több helyszínen – parkokban, zenepavilonokban, köztereken – felcsendüljön a klasszikus zene és mellette más zenei stílusok.

A pénteken fellépő Szeged Trombone Ensemble (Szegedi Harsonaegyüttes) a magas művészi színvonalon túl a Magyarországon kevésbé ismert rézfúvós zenekultúra ápolásának és terjesztésének, valamint hangszerük, a harsona sokoldalúságának propagálása szellemében Gyivicsán György művészeti vezető irányításával működik – írja az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. programajánlója. Az együttest jellemző magas szintű szakmai felkészültségnek, csapatszellemnek és egyedülálló repertoárnak, valamint az utóbbi években bekövetkezett és a mai napig tartó hangszertechnikai fejlődésnek köszönhetően a formáció a zenetörténet nagy mestereinek műveiből készült átiratokat képes már-már nagyzenekari hangzásban megszólaltatni.

Mivel erre a különleges felállásra korlátozott számban készültek darabok, az együttes műsorán javarészt átiratokkal találkozhat a közönség. A több száz évnyi értékes, írott zeneirodalmat felölelő műsorkészletük a reneszánsz muzsikától a klasszikán és romantikán át egészen a kortárs zenéig terjed. Színes repertoárjukhoz tartoznak további jazz és könnyűzenei számok, valamint filmzene adaptációk. Az átiratokat kezdetektől a Szegedi Harsonaegyüttes privát hangszerelője, Simon Áron készíti, aki a zenei koordinátori feladatokon túl műsorvezetőként is szerepet vállal fellépéseiken.

A közönség tehát nem csak különleges hangzásvilággal és virtuóz előadásmóddal felcsendülő zeneszámokat hallgathat koncertjeiken, hanem érdekes és izgalmas információkat is megtudhat az elhangzó darabokról és szerzőikről, valamint a koncerten látható és hallható hangszerekről. Így válnak eseményeik különlegessé nemcsak a harsonások és rézfúvósok, de minden zenekedvelő körében.

A Szeged Trombone Ensemble október 30-i koncertje 16 órakor kezdődik a Világóránál, eső esetén az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A péntek délutáni programon a részvétel díjtalan.

További programok »

FEL