Szédületes tempót diktál a hazai gépjárműgyártás

2022. szeptember 15. 09:30 | behir.hu

2022 júliusában az ipari termelés volumene 4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,6 százalékkal bővült – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a második becslését, amely nem változott a múlt hét óta.

 A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés volumene, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a feldolgozóipari alágak többségében azonban csökkenést mértek. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. júniusinál 1,1 százalékkal nagyobb volt. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 24 százalékát képviselő járműgyártás 16,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 15,8, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 16,3 százalékkal nőtt.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,4 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 3, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 29 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital- és dohánytermék gyártása 7,4 százalékkal bővült, elsősorban a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően, miközben a hazai eladások visszaestek. A legnagyobb súlyt (21 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 1,2, a pékáru, tésztafélék gyártásában 2,2 százalékkal. A többi alágazatban 3,9 és 91 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

Forrás: VG.hu

További programok »

Gazdaság

KSH: Békés, Borsod, Nógrád és Szabolcs megyékben a legmagasabb a munkanélküliség

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. március 23. 17:24
FEL