Komáromi István: Széchenyi volt Budapest névadója

2024. május 17. 12:03 | Such Tamás

Harmadik etapjához ért szerda délután, a Lencsési Közösségi Ház által márciusban indított négyelőadásos szabadegyetemen. Ezúttal Komáromi István nyugalmazott gimnáziumi igazgató, történelem-földrajz szakos tanár az Egy világváros története – Budapest a dualizmustól napjainkig című előadását hallgathatták meg a Lencsési egyetemistái.

Megírtuk, a Lencsési Közösségi Ház először indított szabadegyetemet, amelyhez Komáromi István személye úgymond kézenfekvő volt, hiszen a 33 esztendős intézmény alapítása óta a tanár úr folyamatosan tart különböző előadásokat az épület különböző termeiben.

Többek között tavaly már mesélt a közösségi házban a 150 éves Budapestről (1873-ban Óbuda, Buda és Pest egyesüléséből jött létre), a mostani előadásában a hangsúlyt azonban a dualizmus korszakára, a 1873-1913. közötti évekre húzta rá.

 

Galéria

 

– Ferenc Jóska uralkodása idején lett igazából főváros akkor alakult azzá, amilyennek manapság is láthatjuk – fogalmazott. Majd szót ejtett a város irányításáról, építészeti történeti vonatkozásairól – a barokk, klasszicizmus, romantika, eklektika, szecesszió korszakáról.

Továbbá feltette a kardinális kérdést, „A főváros miért lett Budapest?”, hiszen előtte Pest-Budának hívták, de hamar rájöttek, hogy a mássalhangzó-torlódás miatt nem helyes. Ámbár a tanár úr szerint sokan preferálták a Pest-Buda verzét, de hamar kiderült, ha térképet készítenek, így visszafele olvasva eléggé suta lenne a megoldás.

Hozzátette, nem mellesleg először Széchenyi István, a 1830-ben megjelent Hitelben írta le kötőjellel: Buda-Pest. Végül a józan ész felülkerekedett, az összevont formát elfogadták; kvázi Széchenyi volt a város névadója.

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL