Százötvenmilliárd falufejlesztésre

2019. március 31. 12:24 | behir

Többéves kifutással tervezi a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztését, vagyis a „falusi csokot”, amelynek részleteiről hamarosan döntés születik – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar Hírlapnak, amelynek a Magyar falu programról beszélt.

Gyopáros Alpár felidézte, hogy a program alapkoncepcióját még tavaly ősszel fogadta el a kormány, majd decemberben hozott határozatot a vidéki úthálózat 50 milliárdos felújításáról, valamint a helyi életminőséget javító, 18 célterületet magában foglaló, 75 milliárd forint értékű támogatási csomagról – írja a Magyar Nemzet.

Kifejezetten komoly az érdeklődés – mondta a kormánybiztos, megjegyezve, hogy a tizennyolcból két – a közösségépítést segítő – pályázatot hirdettek meg február végén, a minap pedig újabb három, az egészségügyi alapellátás fejlesztését célzó tendert írtak ki. Ezek közül a legnagyobb újítás az orvoslakások építése.

A Magyar falu program a vidéki élet valamennyi területét érinti – hangsúlyozta Gyopáros Alpár, hozzátéve, hogy prioritásként kezelik sok más mellett a belterületi utak és járdák rendbetételét, a sportolási lehetőségek bővítését, az intézményi háttér megteremtését vagy éppen a temetők felújítását.

A következő kiírásokban a szociális és oktatási területre koncentrálnak majd, konkrétan bölcsődék és óvodák építésére, bővítésére. A falugondnoki szolgálat gépjárműállományát is kicserélik a későbbiekben, illetve emelik a normatív támogatást.

A falvakat egyelőre tisztán hazai forrásból, idén összesen százötvenmilliárdból fejlesztik.
A falusi mellékúthálózat fejlesztése jövőre biztosan folytatódik, erről már döntött a kormány, 2020-ban várhatóan 70-90 milliárd forint jut majd további 600-700 kilométernyi útra – mondta.

Ugyancsak többéves kifutással tervezik a falusi csokot, és a hosszú távú tervezés nyilván vonatkozik az életminőség javítását célzó csomagra is – mutatott rá a kormánybiztos, aki szerint gazdaságfejlesztési lépéseket is terveznek: a kormány előtt már ott vannak az erről szóló tárcaközi javaslatok.

 

Forrás: MTI/VG

További programok »

Gazdaság

Átlagos volt az idei viharszezon

Az idei viharszezon biztosítási szempontból belesimul az elmúlt évek átlagába, nem számít kiemelkedőnek. Ugyanakkor a villámcsapások másodlagos hatásai nyomán okozott károkra egyre többet fizetnek ki a biztosítók, állapítja meg a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) a közleménye.
2019. szeptember 12. 08:49
FEL