Százezerért árvereznek házat Békéscsabán

2016. február 9. 06:09 | Fekete Kata

Szeretne 105 ezer forintért házat venni Békéscsabán vagy éppen 150 ezerért licitbe szállna egy autóért? Nem, nem egy szokványos apróhirdetési oldalról idézünk, hanem a NAV elektronikus árverés honlapjáról. A virtuális ajánlatok ráadásul sokszor a becsült érték feléről indulnak.

Érdemes körülnézni a NAV elektronikus árverés oldalán, néha ugyanis kincsekre lehet bukkanni a gazdasági társaságoktól, egyéni vállalkozóktól, illetve magánszemélyektől lefoglalt ingóságok és ingatlanok között. Jegyinák Attila, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta, az adóhatóság akkor indíthat végrehajtási eljárást, ha az adózó nem fizet. Ilyenkor legkorábban a foglalástól számított 30 nap után van lehetőség árverés kitűzésére. Üzemi, üzleti célú gépjárművek foglalásakor viszont már hat hónap a moratórium.

Míg letelik a határidő, elkészülnek, majd felkerülnek az oldalra a fotók és a részletes leírások is a lefoglalt áruról. De hogy senki ne vegyen zsákbamacskát, licitálás előtt meg is lehet tekinteni, mire adnánk ki pénzt. Békéscsabán nemrég kelt el egy becslések szerint 300 ezer forintot érő, 1999-es Fiat Punto, amelynek a kikiáltási ára 150 ezer forintról indult. Egy ilyen autó értéke a piacon 100 és 500 ezer forint között mozog felszereltségtől és állapottól függően. Még egy autónál is olcsóbban, mindössze 105 ezer forintért hirdetnek egy elhanyagolt, már-már vadregényes, 54 négyzetmétreres, békéscsabai vályogházat. Ha a Déli soron lévő otthon nem is érhet sokat, a hozzá tartozó telek elgondolkodtatható lehet azoknak, akik fel akarják venni a CSOK-ot. Gyulán, a Somogyi utcában pedig 2,2 millió forinttól lehet 2 szobás, tűrhető állapotban lévő ingatlanra licitálni. Ugyancsak a fürdővárosban kínál a NAV 5,8 millió forintos kezdéssel egy üzletet.

Más megyében árverezik ugyan, de a szemfülesek akár egy kisebb bolt felszerelését, 300 bizsut is megvásárolhatnak. A termékek kikiáltási ára 166 ezer forint, a becsült értéke pedig 332 ezer forint. De féláron, 500 ezer forintos indulóösszegért lehet licitálni egy egymillióra becsült, 1920-40 között készített hegedűre is.

Jegyinák Attila elmondta, annak, aki vásárolni szeretne, rendelkeznie kell ügyfélkapuval. A nyertesnek az árverés befejezését követően 8 napja van a vételár kifizetésére. Ha nem teszi, akkor a következő ajánlatot fogadják el, de a visszalépőnek ki kell fizetnie a két licitáló közti vételár különbséget. Ingóárverésen érvényes ajánlatnak az öt legmagasabb, minimumárat elérő ajánlat minősül.

 

FEL