Bibliai kert és kiállítás is készül a Szarvasi Arborétum területén

2020. május 27. 18:18 | Gyemendi Réka

Hello Modern Agrárium – ezzel a címmel nyílik hamarosan interaktív kiállítás a Szarvasi Arborétum egyik épületében, amely játékos formában mutatja majd be a mezőgazdaságot a gyerekeknek. Egy határon átnyúló projektnek köszönhetően pedig többek között relaxációs, valamint közösségi térrel is bővül az arborétum.

Utolsó hetéhez érkezett egy Magyarország-Románia határon át nyúló projekt. Ebben a Szarvasi Arborétum partnere a Nagyváradi püspökség, a két helyen pedig közel azonos, bibliai témájú kertet alakítanak ki a pályázat során. Többek között létrehoztak egy bibliai fűszer- és gyógynövénykertet és egy meditációs teret. Ezen felül több interaktív elem is megtalálható, így például elfoglalta helyét egy óriási, 22 méter hosszú cet is.

– Megtalálható itt még a születés barlangja, lehet vizet fakasztani bottal, meg lehet nézni, hogy hogyan működött annak idején a Római korban a taposómalom, amivel vizet lehetett vezetni a földekre, vagy hogy nézett ki egy korhű épület. Folytatva a projekt elemek sorát, ezen a területen éptettünk fel egy foglalkoztató épületet is,a mely a táboroknak, nagyobb rendezvényeknek ad majd helyet – ismertette Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója.

Kiemelte: igyekeztek úgy kialakítani a kertet, hogy ne csak a haívők, hanem mindenki számára tartalmas élményt, tudást kínáljanak. 

A pályázatban a Szarvasi Arborétum társa a Nagyváradi Püspökség, így olyan projekt elemeket terveztek, ami mindkét helyszínen megállja a helyét: mind a püspökség kertjében, mind pedig az arborétumban. 

 

Galéria

 

– Ilyen a bibliai fűszernövény- és gyógynövény kert. Az arborétumban több mint száz faj található meg belőlük, az apátságban pedig mindez kisebb területen helyezkedik el.  A másik közös pont a meditációs tér, amely mindkét helyen létrejött – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: mindig törekednek arra, hogy minél szélesebb korosztályt, minél szélesebb érdeklődési kört kiszolgáljanak.

– A közelmúltban volt látható a Tündöklő kövek című kiállítás, amely már a mostani fejlesztés előszele volt. Itt már előtérbe kerültek vallási elemek, bibliai témák. Ennek a kiállításnak az elemei a most késző kertben nagyban lesznek láthatók, például létrehoztunk egy 22 méter hosszú cetet.

A fejlesztést egy olyan helyen valósították meg, ami egyelőre még nem látogatható, de nagyon nyugodt, meditatív meditatív élményt nyújt Hanyecz Katalin szerint.  A projektben egy olyan tematikus sétányt is létrehoznak, mely 2,5 km hosszú, burkolt út lesz, ahol nem csak sétálni lehet majd, hanem különböző sporteszközöket is kipróbálni.

Jelenleg még folynak a munkálatok, de a kert hamarosan megnyitja kapuit.

 

 

Hello Modern Agrárium

 

Eközben más is készülődik Szarvasi Arborétumban. Az intézmény kezelésében van a meteorológiai obszervatórium, amelynek termei most kiállítótérré alakulnak. A Hello Modern Agrárium kiállítás lényege, hogy élményszerűen mutassák be a mezőgazdaságot a gyerekeknek. Az érdeklődők az egyik teremben például a méhekről tudhatnak meg többet egy egyesületnek köszönhetően.

– Az általuk gyűjtött méhészeti kellékek láthatók ebben a teremben. Érdekessége, hogy nem csak a régmúltban használt, hanem a jelen kori eszközöket is bemutatja a tárlat. Természetesen itt is játékos elemeket építünk majd be, interaktív módon adjuk majd át az ismeretet a gyerekeknek - erről már Kugyeláné Décsei Mónika, a Szarvasi Arborétum kommunikációs munkatársa beszélt.

Egy másik teremben egy agrárterepasztalt is berendeztek. Ennek különlegessége, hogy a gabona termesztését követi végig, ősztől nyárig, az aratásig. Lesz egy úgynevezett mezőgazda-jelmeztár terem, amelynek célja, hogy az ellátogató gyerekek be tudjanak öltözni a méhészek, vagy éppen a traktorosok öltözetébe. A kiállítás a tervek szerint nyáron nyílik meg.

 

Galéria

Itthon

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület is segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek

Ismét szárnyakat bontanak a Karácsonyi Angyalok, hiszen Bonnyai Sándor hatodik éve gyűjt adományokat a nehéz sorsú gyermekek számára. A „Karácsonyi angyalok” elnevezésű akció – a járvány miatt – idén a Békés megyében élő rászorulókat segíti elsősorban, de a szervező bízik abban, hogy a kárpátaljai nehéz sorsú gyermekeknek is tud juttatni az adományokból. A karácsony előtti akcióhoz idén is csatlakozott a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület.
2020. december 4. 18:35
FEL