Szarvas Péter: Szükséges a kiszáradt fák kivágása, facsemetékkel pótoljuk ezeket

2023. szeptember 5. 13:36 | Papp Ádám Sándor

Az előző csapadékhiányos évek és a magas hőmérséklet miatt városszerte látni kiszáradt fákat, nagyobb ágakat. Júniusban a közgyűlés 30 millió forintot szavazott meg ezek eltávolítására, augusztusban meg is kezdődött a munka. Az önkormányzat két ütemben, összesen több mint 600 fa kivágását rendelte meg városszerte.

Szarvas Péter polgármester lapunknak arról beszélt, hogy a tavalyi aszályos évet követően megnövekedett a közterületen kiszáradt fák száma. Az önkormányzat egy felmérést végzett el, amelynek végén pontos képet kaptak arról, hogy hány fás-szárú növény kivágása szükséges.

– A klímaváltozás hatásait érezzük, látjuk azt, hogy egyre sűrűbben van kánikula, továbbá megnövekedett az esőmentes napok száma. A változásokra az önkormányzatnak reagálnia kellett. Az előző évben és idén is azt érzékeltük, hogy egyre több kiszáradt fa van a város közterületein, ezért hozta meg a közgyűlés azt a döntést, hogy szükséges a kivágásuk. A körzetek képviselőitől, valamint a város lakóitól egyaránt érkezett bejelentés a környezetükben lévő fákról, és kérték azoknak az eltávolítását. Az önkormányzat a rendelkezésre álló forrásból első körben 370 darab fát távolít el, ez augusztusban megkezdődött. A projekt második üteme november elsején indul, így augusztustól az év végéig összesen több mint 600 fát vágnak ki a szakemberek – hangsúlyozta a városvezető.

A polgármester arra is kitért, hogy szinte az összes fafajta érzékenyen reagál a klímaváltozásra.

– Elsősorban a nyírfák, a fenyőfák és a tuják sínylették meg a száraz, forró időjárást, de más fás-szárúak is mutatják a kiszáradás jeleit. Sajnos még az őshonos fafajokat is megviseli a forróság, mint például a tölgy-, a gesztenye-, és platánfát, ezekre is még jobban oda kell figyelnünk a jövőben – szögezte le.

Szarvas Péter a faeltávolítással kapcsolatban elmondta, a munka módszere nagyban függ attól, hogy hol helyezkedik el a fa.

– Amennyiben járda, vagy parkoló közelében van a fás-szárú, akkor helyet kell biztosítani a kivágásra, főként, ha termetes fáról van szó. Először értesítjük az ott lakókat, a helyszínen parkolók autójára cédulát helyezünk ki, hogy egy bizonyos időszakban kerüljék el a területet, így a szakemberek odaférnek a növényhez. A kivitelező természetesen a kivágást követően rendet rak maga után. Érdemes megemlíteni, hogy a gyökérzet eltávolítása most nem történik meg, egy kis tuskó marad a területen – ismertette.

 

 

A városvezető hangsúlyozta: az önkormányzat a kivágott, elszáradt fákat pótolni fogja, így a városi faállomány nem csökken.

– Békéscsabán büszkék vagyunk arra, hogy zöld város vagyunk és tudjuk a feladatunkat. Amennyiben fákat távolítunk el, úgy azokat csemetékkel pótolni szükséges. Ez nem olcsó, hiszen egy fa elültetése és 2-3 éven át történő gondozása darabonként 60-80 ezer forint költséget jelent, de eleget teszünk ennek a feladatnak. Az első ütemben, mint említettem, 370 fát távolítunk el, ezeknek a pótlására a terv jelenleg is készül. Nem mindig tudjuk majd ugyanott elültetni a csemetéket a helyhiány miatt, vagy éppen azért, mert közművek vannak a talajban, erre ügyelnünk kell. A fakataszterünk összdarabszáma nem fog csökkenni arról biztosíthatok mindenkit. A környezetvédelmi és a kertészettel foglalkozó szakemberek már a terveket készítik – részletezte a polgármester. 

Szarvas Péter hozzátette: a fák eltávolítását követően a kivitelező a kisebb gallyakat felaprítja, a vastagabb ágakat és törzseket a város egyik telephelyére szállítja, majd feldarabolja. Ezeket az önkormányzat télen térítésmentesen a rászorulóknak osztja majd ki szociális tűzifaként.  

További programok »

FEL